Wat is de USDCoin of USDC?

USDCoin of USDC in kort is een gecentraliseerde stablecoin uitgegeven door Centre, een consortium bestaande uit één van de grootste cryptobeurzen Coinbase en crypto-investeringsbedrijf Circle.

Korte uitleg stablecoins

USDC is dus een stablecoin, net zoals Tether of USDT de meest gebruikte onder de stablecoins is. Stablecoin wil zeggen dat de waarde gekoppeld is aan de US Dollar tegen een 1:1 verhouding. De waarde zal dus altijd gelijk zijn en op de beurzen die de stablecoin aanbieden, zal je altijd die verhouding er voor krijgen. De bestaansreden van stablecoins is voor de hand liggend.

Het beschermt de gebruikers van al te hevige koerswisselingen in andere cryptovaluta. Voor de beurzen is het een manier om goedkoop en snel (en met minder lastige regelgevingen) deze dienst aan de gebruikers aan te bieden. Het consortium achter de USDC waarborgt dat er voor elke USDC in omloop er een echte dollar in de plaats op hun rekeningen wordt bewaard. Laat net dat een heel issue zijn bij die andere grootste stablecoin de USDT. USDC is, ook net zoals Tether, een ERC20-token die dus actief is op de Ethereum-blockchain.

Waar wordt USDC gebruikt?

USDC is een munt die je kan terugvinden op de meeste grote beurzen, waaronder Coinbase natuurlijk, maar ook Binance, Poloniex, OKEx, Bitfinex, Kucoin en tientallen anderen. Hoewel er de voorbije twee jaren veel nieuwe stablecoins werden uitgebracht, is Tether nog steeds goed voor 70% van alle stablecoins in omloop. USDC heeft, zeker het laatste jaar, een grote inhaalbeweging gemaakt en maakt nu een 17,5% op van de stablecoin markt.

Coinbase (en Coinbase Pro) kennen we natuurlijk allemaal als een grote speler onder de cryptobeurzen. Velen van jullie deden misschien zelfs hun allereerste cryptoaankopen daar of doen dat nu nog. Coinbase is dan ook al bijna 10 jaar een welbekende naam en heeft een degelijke fiat-on-ramp opgezet, ofwel een systeem om met euro’s en dollars crypto aan te kopen.

Het bedrijf achter USDC

Circle is misschien nog wel een ander paar mouwen. Het bedrijf, in 2015 opgericht, werd namelijk als startup financieel gesponsord door Goldman Sachs. Inderdaad, de grootste financiële speler ter wereld. Nu weet iedereen waarschijnlijk wel dat elke keer de naam Goldman Sachs valt er een heleboel andere, soms behoorlijk schimmige, zaken komen bovendrijven.

Erg positief is het bedrijf nooit geweest over Bitcoin of cryptovaluta in het algemeen. Als officieel statement dan toch want de investering in Circle geeft aan dat ze in achterkamertjes wel degelijk mee op de trein gesprongen zijn.

Iets waar wij ook onze bedenkingen bij hadden was dat er het voorbije jaar gevallen waren waarbij de autoriteiten (in de VS) dankzij de medewerking van Center een aantal USDC adressen blokkeerden en op de blacklist plaatsten omwille van bepaalde aantijgingen. Voor de libertairen of anarchisten onder ons, een absolute nachtmerrie.

Voor de meer gemiddelde gebruikers onder jullie, uiteraard geen enkel probleem. Maar weet wel dat er in de algemene voorwaarden bepaald is dat Center het recht heeft om op elke ogenblik elk adres te controleren, te blokkeren en de fondsen te confisqueren als zij dat nodig achten.

Conclusie

Hoewel er dus bepaalde elementen aan het verhaal zijn die misschien niet in het USDC voordeel spreken, is de munt uiteraard wel betrouwbaar en ondertussen ook behoorlijk wijdverspreid. Als gemiddelde gebruiker kan je alleen maar mee profiteren van de geneugten van de stablecoins en de concurrentie die er is tussen de verschillende aanbieders.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!