Het Russische parlement gaat akkoord met belastingwet omtrent digitale assets

Het lagerhuis van het Russische parlement heeft in een tweede, derde en een vierde lezing een wetsvoorstel goedgekeurd dat de huidige belastingwet wijzigt. De wet zorgt ervoor dat de autoriteiten transacties met digitale financiële activa (DFA) kan belasten.

In de wet staan verschillende aspecten van de belastingheffing op cryptocurrencies die verduidelijkt worden. Momenteel is DFA de belangrijkste term in de Russische wet die op cryptocurrencies van toepassing is. Er wordt verwacht dat in dit najaar een nieuwe wet, On Digital Currency, wordt onthuld waarin een wettelijk kader geschetst wordt. Ook worden er dan defenities gegevens voor crypto-activa.

De diensten die worden geleverd door platforms die de beweging van DFA’s uitgeven, controleren en bijhouden, worden uitgesloten van het toepassingsgebied van de belasting over de toegevoegde waarde (btw), net als bij effecten.

In het rapport staat tevens dat de belastinggrondslag wordt bepaald door het verschil tussen de verkoop- en aankoopprijs van de DFA. Juridische entiteiten in Rusland gaan hiermee 13% betalen van het bedrag aan inkomsten dat zij ontvangen. De belasting zal hoger zijn voor in het buitenland gevestigde bedrijven, namelijk 15%. Volgens het rapport zal dit kleine verschil resulteren in een klein voordeel voor lokale bedrijven.

De Russische route naar regulering

De cryptobelastingwet werd in eerste instantie medio april ingediend bij het Russische lagerhuis en de volgende maand in de eerste lezing aangenomen. Het werd ook goedgekeurd door de parlementaire financiële markt en nieuwe wetgevingscommissies. Destijds werden juridische experts geciteerd die opmerkten dat de belastingregels niet van toepassing zijn op particuliere crypto-holdings.

Dit jaar hebben functionarissen van de Russische regering gewerkt aan het volledig reguleren van de crypto-ruimte. In februari werd de valutawet al voorgesteld door het ministerie van Financiën, maar door aanhoudende discussie werd deze vertraagd. Zo heeft het land meerdere malen geprobeerd om het minen van cryptocurrencies aan banden te leggen. Ook heeft het binnenvallen van Oekraïne gezorgd voor onenigheid over de route die het land zou moeten nemen.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!