Sancties motiveren Rusland tot een lokale crypto-markt

Nu sancties Rusland afsnijden van wereldwijde financiën, groeit de motivatie van Moskou om een binnenlandse marktinfrastructuur voor digitale activa op te zetten, zo heeft een topambtenaar van het Russische ministerie van Financiën opgemerkt. De opmerking komt omdat Russen de toegang tot buitenlandse cryptoplatforms verliezen.

Rusland erkent behoefte aan lokale markt voor crypto-activa


Te midden van toenemende internationale sancties over de invasie van Oekraïne, heeft Rusland zijn aandacht gericht op cryptocurrencies, terwijl de bezorgdheid in het Westen groeit dat het land ze kan gebruiken om financiële beperkingen te omzeilen. De sancties hebben ook de cryptoruimte beïnvloed, en Russen vinden het moeilijker om hun digitale holdings te verzilveren.

De stimulansen om de Russische infrastructuur voor de cryptocurrency-markt op te bouwen zijn toegenomen, omdat de sancties hebben geleid tot beperkingen voor Russische onderdanen op buitenlandse exchanges. De opmerking werd gemaakt door Ivan Chebeskov, directeur van de afdeling Financieel Beleid van het ministerie van Financiën, tijdens de conferentie International Banking Day, meldde Tass.

Het is voor Russen die in het buitenland in cryptocurrencies hebben geïnvesteerd erg moeilijk geworden om hun geld op te nemen en om te zetten in fiatgeld, aldus de hooggeplaatste ambtenaar aan. Het Russische staatsburgerschap baart buitenlandse toezichthouders nu zorgen, geld wordt geblokkeerd en nieuwe rekeningen worden geweigerd, zo verklaarde Chebeskov:

“Daarom wordt de motivatie om de Russische infrastructuur voor digitale valuta’s te creëren natuurlijk nog groter.”

Een Russische cryptomarkt zou Russen niet alleen in staat stellen hun tegoeden op te nemen, maar ook andere transacties te verrichten. Volgens het ministerie van Financiën is een groeiend aantal van hen bereid om hun munten naar Rusland over te brengen. Sommige handelsplatformen, bijvoorbeeld de belangrijkste Zuid-Koreaanse exchanges, hebben de toegang voor Russische gebruikers al beperkt.

De Russische cryptoruimte blijft slechts gedeeltelijk gereguleerd met de wet “Op Digitale Financiële Activa” die in januari 2021 van kracht werd. De autoriteiten in Moskou discussiëren nog steeds over de toekomst van cryptocurrencies, waarbij de Centrale Bank van Rusland een algeheel verbod suggereert, terwijl de meeste instellingen het voorstel van Minfin steunen om de industrie te legaliseren onder strikte overheidscontrole.

In februari keurde de federale regering een reguleringsplan goed op basis van het concept van het ministerie. Later die maand diende het ministerie een nieuw wetsvoorstel in “over digitale valuta” dat uitgebreide regels voor de sector introduceert. Het ministerie van Financiën is ook bezig om de aspecten van de belasting op crypto-inkomsten aan te pakken, voegde het persbureau Tass eraan toe.

Verdien uw eerste Bitcoin. Meld u aan en ontvang een bonus van $12. Een verwijzingsbonus tot $3.000!