Rusland weer een stap verder om crypto te reguleren

Premier Mikhail Mishustin en het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling hebben hun steun uitgesproken voor pogingen om cryptocurrencies te reguleren en te integreren in de economie van het land. De steun komt er temidden van toenemende sancties over de oorlog in Oekraïne, die de toegang van Rusland tot wereldwijde financiën beperken.

Ministerie van Financiën wil Russische cryptoruimte legaliseren krijgt tractie


De Russische autoriteiten zetten stappen in de richting van een uitgebreid wettelijk kader voor cryptocurrencies, ondanks de aanhoudende tegenstand van de centrale bank. De aanpak van het ministerie van Financiën, dat voorstander is van legalisering, wint steun van andere overheidsinstellingen en ambtenaren, des te meer nu Rusland geconfronteerd wordt met ongekende sancties, waaronder financiële beperkingen.

Begin februari kondigde de federale regering aan dat zij het regelgevingsconcept van Minfin goedkeurde. Vervolgens diende het ministerie een nieuw wetsontwerp in over digitale valuta om de lacunes in de regelgeving op te vullen die overbleven na de inwerkingtreding van de wet over digitale financiële activa in januari 2021.

In een reactie op de inspanningen om een speciale regeling voor cryptocurrency-operaties aan te nemen, werd de Russische premier Mikhail Mishustin vrijdag geciteerd als verklarend dat de regering het voorstel zeer gedetailleerd heeft bekeken. Tijdens een vergadering met wetgevers van de Liberaal Democratische Partij van Rusland (LDPR) in de Doema, ging hij verder in op het voorstel:

“Natuurlijk zal het nodig zijn om het mechanisme voor de circulatie van digitale valuta’s te integreren in het financiële systeem van het land.”

Tegelijkertijd benadrukte Misjustin dat de relevante kwesties alleen kunnen worden opgelost met de medewerking van de Bank van Rusland (CBR). Volgens hem moet de centrale bank de risico’s beoordelen die cryptocurrencies met zich meebrengen. In januari stelde de monetaire autoriteit een algeheel crypto-verbod voor, onder verwijzing naar risico’s voor de financiële stabiliteit van het land en zijn burgers.

Terwijl de CBR een breed scala aan crypto-gerelateerde activiteiten wil verbieden, waaronder het uitgeven, verhandelen en delven van digitale valuta’s, onthulde de Russische premier dat zijn kabinet bereid is om operaties als crypto mining te reguleren. “Het was gedetailleerd in het concept. Het is door ons goedgekeurd,” concludeerde Mikhail Mishustin, volgens een release van de persdienst van de regering.

Eerder deze week werd het wetsvoorstel van Minfin ook gesteund door het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling, dat wil helpen het wetsvoorstel af te ronden. Bitcoin-mining, cryptocurrency-betalingen en de eisen voor exploitanten van exchanges voor digitale activa moeten nog verder worden verduidelijkt, aldus het departement, dat ook nog wacht op feedback van het ministerie van Financiën.