Qatar van plan hun CBDC in de komende maanden te lanceren

Qatar heeft onlangs de lancering aangekondigd van zijn digitale valuta van de centrale bank. Volgens verschillende rapporten zit Qatar in de laatste fase voor de lancering van de valuta, die naar verwachting de komende maanden zal worden gelanceerd. In dit geval komt de lancering precies op tijd voor het WK voetbal in het land, waar al meerdere crypto-gerelateerde bedrijven al mee zijn verbonden.

Door een CBDC in te voeren kunnen centrale banken bemoeien met de technologie volgens hun eigen regels. In het geval van Qatar zal de Qatari Riyal 1:1 gelijk staan aan de digitale versie ervan.

De voorzitter van de centrale bank van Qatar maakte onlangs op een nationaal economisch forum bekend dat zijn team een ​​eigen CBDC ontwikkelt. Al Thani verduidelijkte dat het project zich in de oprichtingsfase bevindt, maar de voortgang snel is.

Hij gaf daarnaast aan dat de crypto-markt een innovatie is waarbij het een deur zou kunnen zijn naar een nieuwe financiële regeling die sneller en toegankelijker is voor alle belanghebbenden. Het land werkt vanaf het eerste kwartaal van 2022 aan de CBDC. Inmiddels heeft ook een fintech-bureau de taak op zich genomen om de CBDC en de achterliggende technologie te onderzoeken.

Cryptocurrencies worden in de tussentijd steeds aantrekkelijker voor nationale banken. Ten minste 100 wereldgebieden zijn geïnteresseerd in crypto-technologie en zullen op termijn gereguleerde activa creëren, aldus verschillende rapporten. Ook Qatar staat op de lijst om een CBDC te lanceren. In die regio heeft het echter sterke concurrentie van andere landen die willen profiteren van de blockchain-technologie. Een voorbeeld hiervan is de Verenigd Arabische Emiraten die met Dubai en Abu Dhabi proberen voor te lopen op de rest van de wereld als het gaat om acceptatie van cryptocurrencies. Het plan van het land is om tussen 2023 en 2026 een CBDC te lanceren.

Deze ontwikkelingen in de cryptomarkt door Qatar en de VAE zorgen ervoor dat gedecentraliseerde handel er hoopvol uitziet. Door de golf van acceptatie kan de virtuele handel sterk in waarde stijgen, waardoor ook de prijzen van cryptocurrencies in het algemeen weer in een uptrend komen.