Douane van Dubai integreert blockchain-technologie

Alle voormalige crypto-hubs lijken te worden overtroffen door Dubai door de snelle integratie van blockchain-technologie in zijn economische ecosysteem. In een laatste update werd er een toonaangevende e-commerce-vrije zone opgericht. Hierbij ging het om CommerCity dat een partnerschap aanging met Dubai Customs om een exclusieve blockchain-onderneming te lanceren om de transactiesnelheid voor retailgebruikers te verhogen.

De integratie is gericht op het uitbreiden van de voormalige B2B-transacties om aan de B2C-vereisten te kunnen voldoen. Ook wordt hierbij het probleem van de snelheid van grensoverschrijdende transacties opgelost. De Senior Vice-President for Operations bij Dubai CommerCity, Abdulrahman Shaheen, merkte op:

“De magazijnbeheersystemen van de klant zijn geïntegreerd in de blockchain-oplossingen van Dubai Customs en dat is waar de snelheid van levering van pas komt.”

“De klant zal deel van het proces zal worden, omdat op het moment dat hij de bestelling plaatst bij de online marktplaats, het magazijnbeheersysteem wordt gewaarschuwd en de douane-inklaringen van Dubai onderweg zijn. De gate pass van de douane wordt binnen 5 minuten afgegeven.”

“Het opnemen van blockchain biedt grote voordelen voor onze klanten, waaronder lagere kosten voor e-commerce, waardoor goederen vanuit de vrije zone naar de lokale markt kunnen worden geïmporteerd, geautomatiseerde aangifte, lagere kosten, gemakkelijke retourzending van goederen, geautomatiseerde belastingterugbetalingen, een geïntegreerd en uniform gate-pass-proces en minder documentatie.”

De regering van Dubai gaat all-in voor crypto, omdat het duidelijkheid verschafte over de regulering van digitale activa in de regio. In maart verklaarde de crypto-regulator ook zijn intrede in de Metaverse met VARA’s Metaverse HQ in The Sandbox.

In het licht hiervan verschuiven crypto-bedrijven van over de hele wereld naar de opkomende hub. Marktleiders zoals Bybit, Crypto.com, Binance en Three Arrow Capital hebben zich al in Dubai gevestigd in de hoop een first-mover-voordeel te krijgen.