Coinbase wacht rechtszaak vanwege verhandelbare ‘effecten’

Coinbase wacht wellicht een rechtszaak doordat drie gebruikers van het platform het bedrijf aanklagen over 79 cryptocurrencies die op het platform vermeld worden. De tokens kunnen namelijk worden beschouwd als effecten waardoor de verkoop ervan als onwettig kan worden beschouwd. Christopher Underwood, Louis Oberlander en Henry Rodriguez hebben het verzoek vorige week ingediend bij de districtsrechtbank in New York. Volgens hen wordt beweerd dat iedereen die de activa gekocht heeft, gezamenlijk zou moeten worden vergoed voor de handelsverliezen tot $5 miljoen. Onder de 79 genoemde cryptocurrencies vallen ook grote tokens zoals Polkadot, Dogecoin, Chainlink, Solana en Ripple.

Zijn de tokens op Coinbase effecten of niet?

De drie heren beweren dat Coinbase zich had moeten registreren bij de Securities and Exchange Commission (SEC) als een nationale effectenbeurs. Dit zou echter belangrijke regelgevings- en rapportageverplichtingen met zich meebrengen die gewoonlijk op beurzen worden toegepast. Daarnaast heeft de SEC gewacht met het categoriseren en het reguleren van crypto-activa. Ook is de Amerikaanse overheid nog niet ver genoeg om een regelgevend kader te produceren.

In de rechtszaak werd onder andere een recente opmerking van Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, naar voren gehaald. Daarin zei hij dat Coinbase zich niet had geregistreerd bij de SEC, ook al hadden zij tientallen mogelijke effecten als tokens. Het is vrij onwaarschijnlijk dat de zaak verder komt dat de eerste indiening of dat er een rechter zich over de zaak gaat buigen. Vorig jaar werden er namelijk vijf voorgestelde groepsvorderingen tegen crypto-bedrijven afgewezen in de federale rechtbank van New York

Een paar jaar geleden waren er nog niet zo veel tokens verhandelbaar op Coinbase. Inmiddels is de exchange flink gegroeid en heeft vorig jaar zelfs een beursgang gemaakt. Hiermee is het aantal verhandelbare tokens ook explosief toegenomen. Een van de nieuwste tokens die wordt vermeld, is de nieuw gelanceerde ApeCoin voor BAYC NFT-verzamelaars. APE werd door Coinbase toegevoegd onder het label: experimentele activa. Dit is een speciale categorie voor activa met een lage liquiditeit waardoor er wordt gewaarschuwd voor voorzichtigheid. Na de airdrop van 17 maart zag het token enorme volatiliteit. Ook veroorzaakte het een ethereum-gasvergoedingspiek omdat ontvangers zich haastten om ze terug te trekken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!