Cuba gaat het gebruik van cryptocurrencies “erkennen en reguleren”

Twee weken voor de officiële goedkeuring van Bitcoin als wettig betaalmiddel door El Salvador, heeft een andere Latijns-Amerikaanse natie besloten om het gebruik van cryptocurrencies toe te staan. Volgens recente rapporten heeft de regering van Cuba aangegeven dat het het gebruik van digitale activa in de natie wil “erkennen en reguleren”.

Vandaag werd een besluit gepubliceerd in de Staatscourant van het land, waarin werd onthuld dat de Cubaanse centrale Bank binnenkort regels zal invoeren voor het gebruik van cryptocurrencies. Daarnaast zal het ook de licentievereisten bepalen voor crypto-serviceproviders binnen het land.

Eerder in mei had de Cubaanse president Miguel Díaz Canel naar verluidt de mogelijkheden om cryptocurrencies in het land te adopteren bekeken. Dit werd door velen gezien als een manier om de door de COVID-19-pandemie veroorzaakte economische problemen te bestrijden.

Cryptocurrencies worden echter al enkele jaren in Cuba gebruikt. Crypto’s worden voornamelijk gebruikt om Amerikaanse embargo’s te omzeilen die voorkomen dat burgers toegang krijgen tot financiële markten. Naar schatting gebruiken bijna 100.000 Cubanen cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC), Ether (ETH) en Dogecoin (DOGE) voor overmakingen, protestdonaties en online betalingen.

Omdat Cubanen geen toegang hebben tot internationale debet- en creditcards, is het moeilijk om betalingen uit verschillende landen te ontvangen. Het gedecentraliseerde karakter van cryptocurrencies, samen met het gemak van betalingen op afstand, biedt een levensvatbaar alternatief voor het land om zijn economische moeilijkheden te verlichten.

Het gebrek aan regelgeving is echter een punt van zorg geweest. Volgens het bovengenoemde besluit zou de Centrale Bank echter het gebruik van cryptocurrencies kunnen toestaan ​​”om redenen van sociaal-economisch belang”, zij het met de staat die toezicht houdt op de controle van de operaties. Het gaf daarentegen wel aan dat het gebruik van cryptocurrencies voor illegale activiteiten nog steeds ten strengste verboden is.

Andere landen zoals Iran en Venezuela hebben ook geëxperimenteerd met digitale valuta om Amerikaanse sancties te omzeilen. Terwijl Iran helemaal klaar is om zijn eigen CBDC uit te brengen, gebruiken Venezolanen al lang cryptocurrencies om hyperinflatie te bestrijden. De regering bracht in 2017 zelfs een door de staat gesteunde “cryptocurrency” uit, genaamd Petro. Deze munt wist echter tot nu toe niet veel aan terrein te winnen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!