El Salvador maakt zich klaar op de adoptie van Bitcoin

El Salvador verraste de wereld toen president Nayib Bukele onthulde dat het land van plan is om Bitcoin volledig te adopteren. De president gaf afgelopen juni aan dat El Salvador het eerste land zal worden dat Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel zal gaan accepteren, in reactie op de hyperinflatie die de lokale valuta de afgelopen jaren doorgemaakt heeft.

Eerder werd al duidelijk dat El Salvador het erg serieus wil gaan aanpakken. Zo kondigde het aan dat het een nieuwe Bitcoin-portemonnee gelanceerd had, genaamd Chivo, die instant-conversies tussen USD en BTC mogelijk maakt. Tevens ontvingen nieuwe gebruikers $30 aan BTC, in een poging “om het gebruik ervan in de economie te promoten en zodat mensen een stimulans hebben om de applicatie te gebruiken.”

Terwijl het land zich verder voorbereidt op de adoptie van Bitcoin, heeft Bukele onlangs aangegeven dat El Salvador momenteel 200 Bitcoin-geldautomaten installeert. Daarnaast werd ook duidelijk dat 50 bankfilialen druk bezig zijn om hun huidige infrastructuur aan te passen om de acceptatie van Bitcoin te ondersteunen.

Tot slot werd tevens duidelijk dat de Centrale Bank van El Salvador ook de deur heeft geopend voor banken om hun eigen portemonnee te ontwikkelen, aangezien het “richtlijnen voor de autorisatie en werking van digitale portemonnee-platforms voor Bitcoin en dollars” heeft gepubliceerd.

In dit document staat, zoals verwacht, de eis voor volledige KYC- en AML-procedures. Het bevat echter ook andere eisen en maatregelen die zorgen baren en een wat somberder beeld schetsen. Allereerst vatten ze in de intro het document als volgt samen:

“De toepasselijke bepalingen voor de autorisatie van de exploitatie van het digitale portemonnee-technologieplatform van Bitcoin en dollars, en hun beheerders, op het nationale grondgebied, met betrekking tot de Bitcoin-wet.”

In de eerste paragrafen vragen ze om een ​​beschrijving van alles wat de banken van plan zijn te doen. Van technologie tot marketing, tot hoe ze de informatie veilig houden. In de laatste paar secties beloven ze “te reageren op het verzoek voor autorisatie om een ​​digitaal portemonnee-platform voor Bitcoin en dollars te exploiteren.”

Het document gaat echter verder met wat zaken die zorgelijk te noemen zijn. Zo gaf het aan dat de centrale bank “realtime toegang” moet krijgen “tot alle informatie met betrekking tot de uitgevoerde operaties, evenals de informatie die door klanten wordt gevraagd.” Dit betekent dus dat de centrale bank toegang zal hebben tot ALLE operaties van de mensen die deze door de bank uitgegeven portemonnees gebruiken. In real-time. En dat is niet alles, ze willen tevens de macht om digitale portemonnees te blokkeren:

“Als de rekening voor een digitale portemonnee voor Bitcoin en dollars wordt geopend met valse documenten, of een portemonnee wordt gebruikt voor illegale doeleinden, of andere dan die verondersteld en gepland zijn, of andere ernstige fouten worden begaan in het gebruik van de diensten door de klanten, zal de beheerder van de digitale portemonnee de portemonnee-service van de gebruiker moeten blokkeren en de procureur-generaal van de Republiek en de Centrale Bank onmiddellijk moeten informeren over zijn functie van toezicht op betalingssystemen binnen een maximale periode van vierentwintig uur vanaf de datum van de sluiting van de portemonnee.”

Is dit controversieel? Misschien niet. Maar het lijkt erop dat de centrale bank erg veel macht wil hebben over de financiën van de klant. En het is vaag genoeg waardoor ze uiteindelijk elke portemonnee zullen kunnen blokkeren die ze willen. Het ging verder met:

“In geval van intrekking van de autorisatie van een betalingsplatform, of als de beheerder van de digitale portemonnee niet langer actief is, zullen zij, op verzoek van de beheerder, hun database met portemonneegegevens verstrekken. Het doel van deze procedure is om de saldi van de gebruikers in de portemonnee te kunnen liquideren.”

Het komt er op neer dat de centrale bank uiteindelijk alle macht zal hebben over de fondsen van de klanten. Daarnaast zal het elke transactie kunnen inzien en zonder pardon je rekening kunnen sluiten. Dit is juist iets waar cryptocurrency-industrie tegen vecht. We zijn dan ook benieuwd hoeveel mensen uiteindelijk van deze portemonnees gebruik zullen maken. Wij hebben iniedergeval liever zelf de macht over onze fonsen.

Hoe dan ook, zal op 7 september de wereld zien hoe El Salvador van koers zal veranderen en misschien andere landen ertoe zal brengen om ook de stap te nemen om Bitcoin te adopteren. We hopen echter wel dat dit uiteindelijk ook op een gedecentraliseerde manier zal gaan gebeuren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!