Is Alfacash de perfecte beurs om cryptocurrencies te kopen, verkopen en swappen?

We zijn er al niet meer van onder de indruk als we weer een Litouws bedrijf zien dat aan de cutting edge van de cryptowereld staat. Jullie weten ondertussen al dat de kleine Baltische staten, waaronder Litouwen en Estland nog het meeste, een erg vriendelijk klimaat hebben dat zowel ondernemers als investeerders met plezier ontvangt en accommodeert. Alfacash is al sinds 2012 actief in de cryptosfeer en is dan naar eigen zeggen ook een meermaals doorwinterde crypto-OG. We bekijken in deze review wat ze in de aanbieding hebben. 

Non-custodial crypto exchange 

Alfacash is een crypto exchange of beurs. Naast de naamsbekendheid van de grote beurzen zoals Binance, Kraken, Bittrex of Coinbase, is er een groot verschil tussen deze grote vier en de kleinere speler Alfacash. Het grote verschil zit in het woord “custodial”, wat zoveel wil zeggen als “bewarende” of “in bewaring”. De meeste beurzen of cryptomakelaars zijn namelijk de echte bewaarders van de crypto die jij er kocht. Jouw vers aangekochte Bitcoin blijft namelijk in bewaring bij hen, tot het moment komt, dat jij beslist die naar ergens anders te sluizen. De crypto staan dan wel in jouw balans en krijgen een walletadres toegewezen wanneer je ze wil verplaatsen, maar zolang dat niet gebeurt, is de beurs of makelaar in kwestie de bewaarder. Alfacash is daarin anders want jij bent diegene die een zelf een walletadres zal moeten opgeven wanneer je bij hen aankoopt. Maar waarom dan? 

Decentralisatie en eigen verantwoordelijkheid 

Voor sommige cryptofanaten is het decentrale gegeven van de cryptomarkt nog steeds, of toch vooral, het mooiste aan het hele cryptogebeuren. Het principe van decentralisatie zorgt namelijk o.a. voor een mate van veiligheid die in een gecentraliseerd systeem onmogelijk is. Voorbeelden van diefstallen bij gecentraliseerde beurzen zijn er genoeg. Die diefstallen zijn er niet gekomen omwille van de cryptovaluta “an sich” maar door het feit dat de meerderheid van de cryptobeurzen, ook nu nog, een gecentraliseerde organisatie zijn en dus ook beveiliging hebben. Hackers weten dus precies wat en waar ze moeten aanvallen om toegang te krijgen tot de fondsen van duizenden gebruikers. Hoewel er de voorbije jaren gelukkig al veel minder voorbeelden zijn van gehackete cryptobeurzen, zal het risico altijd bestaan. En dat komt net door de gecentraliseerde eigenschap van deze beurzen. Omdat Alfacash géén bewaarder is, bestaat die mogelijkheid dus gewoon niet.

Op een veilige manier crypto kopen, is bij Alfacash dan ook een verantwoordelijkheid die bij jezelf als gebruiker ligt. Hoe jij die veiligheid interpreteert en waarmaakt is jouw keuze en dus ook verantwoordelijkheid. Voor ons is dit dan ook het belangrijkste punt van de hele review en de voornaamste unique selling point van Alfacash. We vinden het eerlijk gezegd een beetje vreemd dat er aan dit gegeven weinig tot geen aandacht wordt gegeven op de website. Er zou ook wat meer aandacht gegeven mogen worden aan hoe gebruikers die veiligheid vorm kunnen geven. Op de website was het al even zoeken naar meer info over het bedrijf e.d., maar dus over manieren om jouw crypto op een veilige manier te bewaren en beveiligen vonden we nergens iets terug. Waarom geen uitgebreide besprekingen over de verschillen in wallets?

We zien hier dan ook nog veel mogelijkheden voor Alfacash om bijvoorbeeld partnerships aan te gaan met de meest gebruikte browser wallets of hardware wallets. In de cryptowereld zal je wel eens het gezegde zien opduiken “not your keys, not your Bitcoin”. Dat heeft dus ook hierop betrekking.

Alfacash of Alfacash Store? 

Niet onbelangrijk is het verschil tussen deze twee. De eerlijkheid gebiedt ons te vermelden dat het bij ons even duurde voor we doorhadden dat er een verschil is tussen de twee. Maar die is er dus wel degelijk!

Op de Alfacash website kan je verschillende cryptomunten kopen en verkopen met andere crypto, Canadese dollar en Russische roebels (tenminste als je daar gevestigd bent). Ook kopen met kredietkaarten is dankzij een koppeling met Simplex, de grootste aanbieder van fiat-to-crypto-to-fiat betalingen, ook mogelijk.

De Alfacash website geeft jou ook de mogelijkheid om tussen alle verschillende crypto’s te verkopen. Het is dus perfect mogelijk om jouw XRP stack om te wissel naar een ADA stack. Of de andere richting uit! Dat is natuurlijk niet gratis en Alfacash hanteert daarvoor percentages die variëren tussen 0% en 7%, waarbij 1,5% en 2% het meest voorkomen. Dat is niet weinig, zeker als je het vergelijkt met andere beurzen waar de fees vaak rond de 0,5% schommelen. Maar daar staat natuurlijk tegenover dat je geen enkele beurs zal vinden waar je je EOS voor ADA zal kunnen verkopen.

Bovenop de fee die je dient te betalen, die afhankelijk is van het desbetreffende paar, ben je afhankelijk van een minimum en maximum inleg en cash out. Je bent dus verplicht een minimumaantal van één bepaalde coin te verkopen, maar mag ook maar een bepaald maximum van de coin aan de andere kant inkopen. Niet onbelangrijk te noteren is dat wanneer je een swap wil doen, je vaak niet zal gevraagd worden aan een bepaalde identiteitscontrole te voldoen. Anders dan bij AlfaCash Store, dat andere onderdeel van de website waar je als Europeaan door middel van een SEPA overschrijving eenvoudig crypto kan aankopen.  

Gedifferentieerd aanbod van cryptovaluta

Alfacash Store biedt de mogelijkheid aan 29 verschillende cryptovaluta te kopen en te verkopen. Dat zijn er geen honderden zoals op andere beurzen maar misschien is dat voor de meeste onder jullie ook helemaal niet nodig. Naast de vier grootste stablecoins zijn 22 van de meest gekende of populaire projecten mogelijk om te worden gekocht of verkocht. De grote namen als BTC, ETH, BCH, XRP zijn natuurlijk mogelijk, maar ook iets kleinere, maar daarom niet minder gekende of ambitieuze projecten zoals BAT, NEM, OMG, ZIL of HOT zijn een mogelijkheid. 

SEPA aankopen

Wat Alfacash een handig platform maakt, is dat het een zogeheten fiat on-ramp is. Je kan door middel van een eenvoudige Europese overschrijving een aankoop doen. Je geeft de hoeveelheid in die je wil kopen en krijgt vervolgens de betaalgegevens door. Ook betalen met kredietkaarten VISA en Mastercard behoort tot de mogelijkheden. Desondanks jouw aankopen niet door Alfacash worden in bewaring genomen, zijn de aankopen wel geautomatiseerd en supersnel. Je zal dus niet moeten wachten tot er een bepaalde liquiditeit voorhanden is.  

AML/KYC

Omdat er gewerkt wordt met een fiat on-ramp en Alfacash een erkend Europese fintech bedrijf is, wordt er van jou als gebruiker verwacht om aan bepaalde verplichtingen te voldoen. Die verplichtingen kennen we ondertussen al als de Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) richtlijnen. Even wat informatie over jezelf ingeven en dat bewijzen met enkele officiële documenten en je bent vertrokken. Een noodzakelijk kwaad maar zonder is het dezer dagen niet mogelijk. We willen nogmaals benadrukken dat dit enkel noodzakelijk is wanneer je met fiatgeld crypto wil kopen. Het zal in de meeste gevallen niet nodig zijn wanneer je coins tegenover elkaar swapt bij Alfacash.  

Conclusie

Ben je een voorstander van idee van decentralisatie (of vertrouw je die exchanges voor geen haar) en heb je bovendien genoeg kaas gegeten van wat het is om je eigen cryptobezittingen veilig te stellen? Of wil je in één stap jouw XLM omzetten naar OMG en voel je jezelf niet betreurd om daar een fee voor te betalen? Wil je die swap bovendien snel uitvoeren? Dan ben je bij Alfacash en Alfacash Store op de goeie plek!

Tevens is het belangrijk om te vermelden dat wij tot de conclusie zijn gekomen dat het een legitieme en gereguleerde aanbieder van cryptodiensten is met goede reviews. Het platform dat ze aanbieden, werkt op een eenvoudige en no-nonsense manier. Dit is precies wat veel van ons zoeken.

Disclaimer: Dit is een betaalde review. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!