Ripple CEO geeft nogmaals aan dat XRP géén effect is

Ripple CEO Brad Garlinghouse zei in een interview met het Amerikaanse nieuwsplatform Axios dat de rechtszaak vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen zijn bedrijf misplaatst is, verwijzend naar het gebrek aan actie vanuit de SEC gedurende een periode van acht jaar.

Rechtszaak vanuit de SEC tegen Ripple

De SEC heeft medio december 2020 een rechtszaak aangespannen tegen Ripple vanwege beschuldigingen dat CEO Brad Garlinghouse en voorzitter Chris Larsen betrokken waren bij de verkoop van een niet-geregistreerd effect in de vorm van de cryptocurrency van Ripple, XRP.

Hoewel de onmiddellijke nasleep een enorme verkoopdruk was, waarbij de marktkapitalisatie van Ripple een week later van $27 miljard naar $9 miljard daalde, heeft de XRP koers wel een klein herstel doorgemaakt. Momenteel ligt de marktkapitalisatie met $21 miljard, wat erg in de buurt komt van het niveau van vóór de rechtszaak.

Desalniettemin is de rest van de cryptocurrency-markt wel enorm gestegen en heeft de XRP koers stilgestaan. Vooral omdat de timing van de aankondiging kwam tijdens de doorbraak van de driejarige weerstand van de Bitcoin koers van $20.000. Andere projecten, zoals Cardano (ADA) en Polkadot (DOT), stegen hierdoor flink, waardoor XRP van de derde plek gestoten werd op websites zoals CoinMarketCap.

Brad Garlinghouse blijft beweren dat XRP geen effect is

Over de situatie gesproken, Garlinghouse bleef standvastig in zijn mening dat XRP geen effect is. Hij pakte het punt aan door te zeggen dat eigendom van XRP geen eigendomsrechten geeft in het betalingsbedrijf Ripple:

“Als je een effect bezit, krijg je het eigendom van een bedrijf, toch? Als Ripple verdwijnt, blijft XRP handelen.”

Garlinghouse zei ook dat de VS het enige land ter wereld is dat beweert dat XRP een effect is:

“Veel landen over de hele wereld, het VK, Japan, Zwitserland, Singapore, ze hebben allemaal duidelijkheid en zekerheid dat XRP geen effect is. In feite is de Verenigde Staten het enige land ter wereld dat heeft gesuggereerd dat XRP effect is.”

Ontslagverzoek ingediend bij de rechtbank

Vorige week sloot Chris Larsen – de uitvoerend voorzitter van Ripple – zich aan bij de CEO van het bedrijf Brad Garlinghouse om de zaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission te laten verwerpen.

De brieven ontkrachten de SEC-claim, met name de interpretatie van de Howey-uitspraak met betrekking tot de rechtszaak van Ripple. Het beweert dat particuliere beleggers XRP hebben gekocht via secundaire beurzen. Dit betekent dat er geen beleggingscontract bestaat tussen Ripple en particuliere beleggers.

Garlinghouse zei ook dat alle verkopen die hij uitvoerde anoniem waren en dat de opbrengsten niet werden gepoold met andere investeerders, waardoor het gemeenschappelijke ondernemingsargument van de SEC ongeldig wordt. Daarnaast, en misschien wel het meest zwakke punt, beweert Ripple dat de XRP-prijs gecorreleerd is met Bitcoin en andere cryptocurrencies, en niet met hun inspanningen om het te promoten.

De grootste hindernis van de SEC ligt echter in het overtuigen van de rechter dat de verkoop plaatsvond in de Verenigde Staten. Het feit dat het in feite wereldwijd plaatsvond, is een groot pluspunt voor de verdediging van Ripple.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!