Ripple’s onderzoek onthult hoe het met de adoptie van cryptocurrencies gesteld is

Ripple’s derde jaarlijkse Blockchain in Payments-rapport had een aantal interessante onthullingen over de wereldwijde adoptie van cryptocurrencies. 854 bedrijven, verdeeld over 22 landen, hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hieronder zie je de spreiding van de respondenten.

Bron: Ripple Blockchain in Payments Report 2020

Het eerste wat opvalt in het rapport is dat, ondanks de aanhoudende wereldwijde pandemie, 79% van de bedrijven in 2020 groei rapporteerde, waarbij 44% aangaf dat innovatie in betaaltechnologie een belangrijke groeifactor was.

Volgens het rapport waren er vier belangrijke voordelen die de acceptatie van blockchain stimuleren, namelijk verbeterde gegevenskwaliteit, verhoogde gegevensbeveiliging, kostenbesparingen en bedrijfsgroei.

Interessant is dat respondenten uit Latijns-Amerika opvielen door groei als het grootste voordeel te noemen, gevolgd door kostenbesparingen, terwijl meer volwassen markten kostenbesparingen, betere veiligheid van data en datatransparantie beschouwden als het grootste voordeel van blockchain-acceptatie.

Bron: Ripple Blockchain in Payments Report 2020

De onderstaande grafiek toont de mate van acceptatie door alle bedrijfstypes, waarbij digitaal bankieren / fintech-bedrijven een paar procentpunten voorop lopen. Hoewel deze bedrijven de meest voorkomende gebruikers van blockchain zijn, onthulde het onderzoek dat blockchain nu verder gaat dan alleen betalingen.

Bron: Ripple Blockchain in Payments Report 2020

Naar verluidt heeft 98% van de respondenten, die zich concentreren op betalingen, de technologie ook ingezet voor zaken die niets met betalingen te maken hebben. De meest voorkomende zijn Trade Finance en Supply Chain Management.

Bron: Ripple Blockchain in Payments Report 2020

Wat betreft de belangrijkste belemmeringen voor adoptie, blijft het gebrek aan regelgeving en duidelijkheid op dat front echter een universeel probleem.

Dit jaar onthulde het rapport ook dat prijsschommelingen, die werden ervaren door de twee belangrijkste digitale activa en misschien wel de meest bekende – Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), de perceptie van de respondenten van volatiliteit beïnvloedden, wat een probleem vormde.

Dat gezegd hebbende, maakte minder dan de helft van de respondenten in Latijns-Amerika en APAC zich hierover zorgen, mogelijk vanwege het feit dat deze regio’s digitale activa gebruiken als afdekking tegen hun eigen lokale fiat-valuta.

Misschien wel de belangrijkste onthulling van allemaal, was dat early adopters van blockchain-gebaseerde betalingsoplossingen jaar na jaar getuige zijn geweest van de hoogste niveaus van groei. De marktkansen voor innovators in fintech- / retailbanken en banken in opkomende markten zijn vrij aanzienlijk, met de verwachting van een sterke en aanhoudende groei.

Te midden van alle factoren die bijdragen aan de groei van digitale activa, is de belangrijkste strekking dat early adopters van blockchain-betalingen en minder volwassen markten waarschijnlijk de meeste groei zullen gaan zien, aangezien de markt nog lang niet zijn volledige potentieel bereikt heeft.