Twitter-account premier van India gehackt door crypto-scammers

De premier van India, Narendra Modi, is vandaag het slachtoffer geworden van een cyberaanval, nadat zijn Twitter-account dat aan zijn exclusieve website is gekoppeld, gehackt werd. De cybercriminelen gebruikten het Twitter-account om donaties los te krijgen bij de volgers van de premier. De sindsdien verwijderde tweets vroegen om donaties door middel van cryptocurrency, en voegde een Ethereum-adres toe in de reacties.

Hoewel het beoogde Twitter-account in werkelijkheid wordt gebruikt om legitieme noodbijdragen en donaties te promoten, bevestigde de sociale mediasite dat het account het doelwit was van hackers. Een Twitter-woordvoerder zei het volgende in een verklaring:

“We zijn op de hoogte van deze activiteit en hebben stappen ondernomen om het gecompromitteerde account te beveiligen. We zijn actief de situatie aan het onderzoeken.”

Het bedrijf voegde eraan toe dat het geen informatie had over of andere accounts gehackt waren. Op het moment van schrijven zijn er geen nieuwe gevallen naar buiten gekomen. Twitter voegde ook toe dat het geen verband had gevonden tussen de Modi-hack en de inbreuk van juli, aldus het rapport.

Grootschalige Twitter-hack in juli

De aanval komt slechts enkele maanden na de wijdverspreide aanval op verschillende spraakmakende Twitter-accounts, met als doel om een cryptocurrency-gerelateerde oplichting met Bitcoin en Ethereum te promoten. In die periode werden de Twitter-accounts van een reeks beroemdheden, zoals Kim Kardashian, Elon Musk en Joe Biden, gehackt.

Het platform verwijderde snel de getroffen accounts, maar niet voordat tweets werden verzonden door accounts met in totaal 346 miljoen volgers en meer dan $120.000 in Bitcoin die naar het adres van de hacker waren overgeheveld. De Amerikaanse autoriteiten beweren dat het is uitgevoerd door een 17-jarige tiener uit Florida, die naar verluidt toegang heeft gekregen tot de admin-sleutels van de site.

Ondertussen blijven crypto-zwendels een grote bedreiging op social media. Maar terwijl Twitter heeft verklaard maatregelen te nemen om dergelijke gevallen te voorkomen, blijft YouTube, videogigant, dergelijke crypto-advertenties plaatsen. Het is in juli zelfs aangeklaagd door Apple-mede-oprichter Steve Wozniak, omdat het weinig tot geen actie zou ondernemen om dergelijke oplichting te voorkomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!