Riccardo Spagni interview

Apple mede-oprichter sleept YouTube voor de rechter vanwege nep weggeefacties

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Medeoprichter van Apple Steve Wozniak en 17 andere personen slepen YouTube en Google voor de rechter wegens het niet controleren van Bitcoin “weggeefacties” op hun platform. De personen zoeken een schadevergoeding voor oplichterijzwendel die maandenlang op het platform te zien was. Dit volgens een aankondiging die gisteren gepubliceerd werd.

De aanklacht beweert dat “tientallen miljoenen dollars aan cryptocurrency verloren zijn gegaan in deze zwendel”, die allemaal door YouTube hadden kunnen worden voorkomen. De personen worden vertegenwoordigd door Cotchett, Pitre & McCarthy, een Amerikaans advocatenkantoor in Californië.

Tienduizenden slachtoffers

Wozniak verklaarde dat zijn afbeeldingen op YouTube worden gebruikt, naast andere tech-ondernemers zoals Elon Musk en Bill Gates, voor weggeefacties van Bitcoin (BTC). Deze nemen de vorm aan van livestreams met een frauduleuze-tekst erop (zie afbeelding hieronder), waardoor kijkers worden verleid om Bitcoin in te sturen (of andere cryptocurrencies zoals Ethereum), met de belofte dat ze meer van dezelfde munt terug zouden krijgen. Dit gebeurt echter nooit en zo maken de oplichters tienduizenden slachtoffers.

Zo gaf een recent rapport van Whale Alert eerder deze maand aan dat de oplichters in de eerste zes maanden van 2020 $24 miljoen verdienden, met één YouTube-advertentie die $130.000 op één dag verdiende. Daarnaast laat Whale Alert ook zien dat er nog steeds veel oplichting gaande is. Eerder vandaag werd er nog gemeld dat er een betaling van 1,85 BTC ($17.589) is gedaan naar een fake giveaway-scam.

Bron: Decrypt

Youtube heeft niet adequaat gehandeld

De aanklagers gaven aan dat ze de scams verschillende keren op zowel YouTube als Google hebben gemarkeerd, maar dat ze geen reactie hebben ontvangen. In plaats daarvan beweren ze dat de twee bedrijven actief hebben geprofiteerd van de scams, terwijl ze willens en wetens gerichte advertenties van oplichters hebben verstrekt.

Wozniak zei hier het volgende over:

“Als YouTube snel had gehandeld om dit in redelijke mate te stoppen, zouden we hier nu niet zijn. YouTube lijkt, net als Google, te vertrouwen op algoritmen en er is geen speciale inspanning gedaan om snel maatwerksoftware te gebruiken in deze gevallen van criminele activiteiten.”

Hij voegde eraan toe dat de regeling hem en andere klagers reputatieschade heeft veroorzaakt – en nog steeds veroorzaakt.

Twitter deed dit een stuk beter

Joe Cotchett, één van de advocaten die Steve Wozniak vertegenwoordigd, leek Twitter te prijzen voor zijn snelle actie om de accounts, die verband houden met een Bitcoin-zwendel, vorige week te sluiten:

“Toen Twitter werd geraakt met een enorme hack van 130 beroemdheidsaccounts, hebben zij erg snel gehandeld om de Bitcoin-zwendels binnen één dag te stoppen.”

Maar hij beschuldigde YouTube van zijn incompetentie:

“In schril contrast hiermee liet YouTube de Bitcoin-zwendel maandenlang doorgaan, promootte het en profiteerde ervan door gerichte advertenties te verkopen.”

Brian Danitz, een andere partner van het advocatenkantoor, zei dat de zwendel enorm is en gebruikers uit alle regio’s treft:

“De reikwijdte van de Bitcoin giveaway-zwendel op YouTube is enorm en het is nog steeds aan de gang. De slachtoffers van deze klacht, komen van overal de wereld, inclusief de VS, het VK, Canada, Japan, Maleisië, China en heel Europa.”

Google, Twitter en Facebook kunnen allemaal een andere aanklacht verwachten

Dit is echter niet de enige rechtzaak die Google moet aanvechten. Gisteren plaatsten wij nog een artikel waarin duidelijk werd dat de giganten Google, Twitter en Facebook binnenkort de woede van eigenaren van cryptocurrency-bedrijven over zich heen kunnen krijgen in een groepsvordering met betrekking tot het verbieden van crypto-gerelateerde advertenties in 2018.

Volgens een zondagrapport van de Daily Mail Australia beweren Australische eigenaren van crypto-bedrijven, vertegenwoordigd door het in Sydney gevestigde advocatenkantoor JPB Liberty, dat ze schade hebben geleden door het advertentieverbod en eisen een schadevergoeding van omgerekend €518 miljoen. Dit bedrag zou echter kunnen oplopen tot ongeveer €186 miljard, naarmate meer partijen zich bij de groepsvordering aansluiten, aldus het rapport.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN