Bitcoin’s moeilijkheidsgraad heeft grootste toename in bijna 2,5 jaar gezien

Gisterenavond rond 19:00 heeft het Bitcoin-netwerk zijn moeilijkheidsgraad aangepast zien worden tot 15,78 biljoen. Dit betekent een stijging van bijna 15% en is de grootste stijging sinds januari 2018. Dit volgens een artikel dat gisteren op CoinDesk verscheen.

Als gevolg hiervan worden miners, die hashkracht aan het netwerk bijdragen, nu geconfronteerd met de op drie na moeilijkste mining-periode in de geschiedenis van Bitcoin.

Hoe komt deze toename?

Bitcoin past zijn moeilijkheidsgraad elke 2.016 blokken aan, ongeveer elke 14 dagen, om een ​​gemiddeld blokinterval van 10 minuten te garanderen. Wanneer meer mensen ervoor kiezen om aan te sluiten tijdens een cyclus van twee weken, zal het netwerk een toename van de hash snelheid zien die het blokinterval verkort en vervolgens de moeilijkheidsgraad voor de volgende cyclus verhoogd.

Deze laatste stijging komt na de derde halvering van het netwerk, die op 11 mei 2020 plaats heeft gevonden, waardoor de blokbeloningen werden verlaagd van 12,5 Bitcoin per blok naar 6,25 Bitcoin.

Door deze verlaging werden verschillende miners, met inefficiënte hardware en/of te hoge elektriciteitskosten, gedwongen om hun activiteiten te stoppen. Dit leidde tot een afname van de totale hash snelheid en moeilijkheidsgraad.

De moeilijkheidsgraad daalde op 20 mei en 4 juni, en deze plotselinge afname van de concurrentie zorgde ervoor dat de miners, die door konden blijven gaan, een groter deel van de taart ontvingen.

De lagere moeilijkheidsgraad betekende echter ook dat sommigen, met verouderde mining-apparatuur, de afgelopen twee weken opnieuw winst konden maken.

Deze factoren verhoogden de gemiddelde 14-daagse hash snelheid op Bitcoin van 98 miljoen TH/s eerder deze maand tot 113 miljoen TH/s.

Zijn ‘verouderde’ miners nog interessant?

De huidige moeilijkheidsgraad van 15,78 biljoen komt net onder de hoogste drie cijfers ooit van respectievelijk 16,55, 16,1 en 15,95 biljoen, die allemaal bereikt werden in de twee maanden voorafgaand aan de halvering. Met andere woorden, miners worden nu geconfronteerd met een concurrentie niveau van net vóór de halvering, maar de dagelijkse blokbeloningen zijn nu gedaald van 1.800 Bitcoin naar 900.

Als gevolg hiervan genereert elke TH/s rekenkracht nu ongeveer 0.000008 Bitcoin in 24 uur, ter waarde van ongeveer $0,08 tegen de huidige Bitcoin koers.

Ethan Vera, medeoprichter en CFO van de mining-pool van Luxor, zei hier het volgende over:

“Nu de waarde van de hash snelheid zal afnemen tot $0,075 cent per TH/s, zullen niet veel van de bestaande, oude apparatuur weer ingeschakeld worden. Nieuwe hash snelheid die op de markt komt, zal waarschijnlijk worden aangedreven door machines van de nieuwe generatie die zeer efficiënt zijn.”

Kevin Zhang, directeur van blockchain-strategieën bij de in New York gevestigde Bitcoin-mining-energiecentrale hybride Greenidge Generation, had een vergelijkbaar standpunt en zei dat de strategie van het bedrijf is om concurrerend te blijven door de apparatuur van de nieuwste generatie aan te schaffen en te gebruiken.

“Ondanks beperkte prijsactie verwachten we dat de hash snelheid op korte termijn zal blijven stijgen naarmate meer miners van de oudere generatie offline gaan en nieuwe generatie miners online komen.”

Ter vergelijking: de meest recente mining-apparaten, zoals Bitmain’s AntMiner S19, kunnen bijna 10 keer meer rekenkracht leveren dan een ouder model, zoals de AntMiner S9, maar verbruiken slechts twee keer zoveel stroom.

Bitmain kan geen miners leveren

Een aanhoudende machtsstrijd bij Bitmain, ’s werelds grootste fabrikant van Bitcoin-mining-hardware, zal hoogstwaarschijnlijk vertragingen veroorzaken bij de levering van nieuwe mining-apparatuur, zei Vera. Hij gaf echter wel aan dat hij denkt dat de hash snelheid van het netwerk tegen het einde van het jaar nog steeds 140 miljoen TH/s kan bereiken.

Door deze ontwikkelingen bij Bitmain hebben verschillende klanten al besloten om over te stappen naar concurrenten van Bitmain. Zo zei Igor Runets, CEO van BitRiver, één van de grootste colocatie bedrijven voor mining in Rusland, dat veel van zijn klanten zijn overgestapt op Bitmain’s belangrijkste rivaal MicroBT.

Hij zei het volgende:

“Maar we hebben veel klanten die wachten op [AntMiner] S19-apparaten van Bitmain. Klanten waren niet tevreden met het lange wachten en dit is volgens mij gedeeltelijk veroorzaakt door interne problemen [bij Bitmain].

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!