Bitmain’s machtstrijd zorgt nu voor leveringsproblemen

In oktober 2019 werd mede-oprichter Micree Zhan ontslagen bij Bitmain. Toendertijd zei de andere mede-oprichter, Jihan Wu, hier het volgende over:

“De mede-oprichter, voorzitter, wettelijke vertegenwoordiger en uitvoerend directeur van Bitmain, Jihan Wu, heeft besloten Ketuan Zhan met onmiddellijke ingang te ontslaan.”

Vervolgens lekte er een transscript van een stafvergadering van Bitmain uit en onthulde een lelijke machtsstrijd binnen Bitmain. Deze machtsstrijd leidde uiteindelijk tot het abrupt afzetten van mede-oprichter Micree Ketuan Zhan.

In april koos een lokaal gerechtelijk bureau in Peking de zijde van Zhan en keerde een eerder besluit terug dat de zet van Bitmain om hem te ontslaan, goedkeurde.

De saga gaat door

Dit was echter niet het laatste wat we over dit onderwerp zouden horen. Zo is onlangs duidelijk geworden dat de ontslagen Bitmain mede-oprichter de fabriek van het bedrijf in Shenzhen heeft overgenomen. Daarnaast eist hij van fabrikanten dat ze geen mining-hardware meer naar klanten verzenden, volgens rapporten.

Volgens Wushuo Blockchain, een lokaal mediakanaal, opgericht door een voormalige Bitmain-medewerker, heeft het leveranciersteam van Bitmain in Shenzhen zich aan Zhan’s kant van de strijd gevoegd, terwijl Zhan blijft vechten voor controle over het bedrijf met Bitmain’s mede-oprichter Jihan Wu.

Zhan heeft naar verluidt ook mining-apparatuur onderschept waar Bitmain-klanten al voor hebben betaald en verkoopt deze aan miners in zijn buurt. Ondertussen beweert het rapport dat Zhan geen toegang heeft tot Bitmain’s IT- en financiële afdelingen in Beijing en vraagt ​​hij klanten om vooraf te betalen.

Ontevreden klanten

Door deze ontwikkelingen hebben verschillende klanten al besloten om over te stappen naar concurrenten van Bitmain. Zo zei Igor Runets, CEO van BitRiver, één van de grootste colocatie bedrijven voor mining in Rusland, dat veel van zijn klanten zijn overgestapt op Bitmain’s belangrijkste rivaal MicroBT.

Hij zei het volgende:

“Maar we hebben veel klanten die wachten op [AntMiner] S19-apparaten van Bitmain. Klanten waren niet tevreden met het lange wachten en dit is volgens mij gedeeltelijk veroorzaakt door interne problemen [bij Bitmain].

We hopen echt dat de situatie in september normaal wordt en het de productietijd niet zal beïnvloeden. Anders zal het vertrouwen in het bedrijf enorm worden uitgehold.”

Zoals Wushuo Blockchain meldde, stuurde Zhan onlangs een brief naar de werknemers en aandeelhouders van Bitmain, waarin hij zei dat hij de controle over het kantoor van Bitmain in China had teruggekregen. Woensdag heeft zijn nieuwe human resources-team naar verluidt een aantal werknemers ontslagen, waaronder de CFO van Bitmain, directeur van de miningfarm en het hoofd van de verkoopafdeling. Ondertussen heeft Wu een brief verzonden waarin staat dat Zhan geen wettelijke rechten heeft om Bitmain-personeel te ontslaan of in dienst te nemen.

Het is dus nog onduidelijk waar dit precies naartoe gaat, echter is een ding zeker. Het zal nog wel even duren voordat deze machtstrijd volledig is opgelost.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!