Microsoft brengt op Bitcoin gebaseerde identiteitstool uit (ION)

De technologiegigant van technologiegiganten, Microsoft, heeft zijn op Bitcoin gebaseerde gedecentraliseerde identiteitstool ION gisteren in BETA gelanceerd. Dit is één van de vele inspanningen van de leden van de Decentralized Identity Foundation (DIF), waar onder andere giganten zoals Microsoft, Accenture, IBM, Hyperledger en ConsenSys lid van zijn.

Microsoft zet zich in voor digitale identiteiten

Afzonderlijk van DIF, werkt Microsoft ook samen met de Bitcoin startup Casa om een gebruiksvriendelijke interface voor het beheren van meerdere digitale identiteiten te creëren.

Casa CEO, Nick Neuman, zei het volgende:

“Wees enthousiast om ION te helpen optimaal gebruik te maken van technologie zoals Bitcoin om authenticatie, beveiliging en privacy op het internet enorm te verbeteren.”

ION werd voor het eerst aangekondigd vorig jaar, en is bedoeld om door de gebruiker gecontroleerde logins te implementeren bij zelfstandige bedrijven, in plaats van een systeem gebruik te maken waarmee gebruikers kunnen inloggen met hun Facebook- en/of Gmail-account. ION kan tevens worden gebruikt in veel andere situaties. Denk bijvoorbeeld aan situaties die strikt verband houden met gezondheid/medische dossiers.

ConsenSys-medewerker en DIF-leider, Rouven Heck, zei het volgende:

“Bijna elke groep in de blockchain-industrie komt met use-cases. Er vinden momenteel gesprekken plaats, maar er zijn nog geen formele overeenkomsten.”

Hij sloot af met:

“Iedereen wil snel bewegen en heeft er groot belang bij om te laten zien dat deze technologie zeer krachtig kan zijn.”

Verschillende benaderingen

Sinds de COVID-19-pandemie begonnen is, is er een race aan de gang voor digitale identiteiten. Er zijn over het algemeen twee benaderingen, tracering van contacten en gedigitaliseerde medische dossiers, terwijl sommige Aziatische regeringen te combineren. Zo hebben tientallen blockchain-startups hun krachten gebundeld om te beginnen met het creëren van een ‘immuniteitspaspoort’ dat is goedgekeurd door de World Wide Web Consortium (W3C) Verifiable Credentials-standaard.

Sommige mensen beschouwen beide benaderingen echter als controversieel en zelfs gevaarlijk, aangezien grote bedrijven meer data krijgen van de personen die het systeem gebruiken. Mits er natuurlijk geen gedecentraliseerde technologie, zoals blockchain, gebruikt wordt.

Op deze stelling reageerde een woordvoerder van Microsoft als volgt tegen CoinDesk:

“Microsoft blijft werken aan de ION-project, dat altijd functionaliteitsoverwegingen heeft gemaakt voor een breed scala van use cases. Hoewel er relevante software-oplossingen kunnen zijn die zijn geïnspireerd op nieuwe behoeften en de huidige marktvraag, gelooft Microsoft in het versterken van mensen en het beschermen van privacy en zet zich in voor het vergroten van de open source-gemeenschap en industriestandaarden.”

Google en Apple’s contract-traceringsapplicatie

In een recent artikel gaven wij al aan dat Google en Apple naar buiten hebben gebracht dat zij bezig zijn met een nieuw, op bluetooth gebaseerde, contact-traceringsapplicatie. De aankondiging luidde als volgt:

“De komende maanden zullen Apple en Google werken aan het mogelijk maken van een, op Bluetooth gebaseerd, platform voor contact-tracering, door deze functionaliteit in te bouwen in de onderliggende platforms. Dit is een robuustere oplossing dan een API.”

Volgens W3C-lid en non-profit Blockchain Commons-oprichter, Christopher Allen, zal het echter niet duidelijk zijn of de contact-traceringsapplicatie van Google en Apple zal werken, tenzij de overgrote meerderheid Amerika het gebruikt. Omdat het moeilijk is om genoeg mensen dit te laten doen, maakt hij zich zorgen dat het resultaat wellicht alleen maar versnelde gegevensverzameling is.

Hij zei:

“Waarschijnlijk het meest gevaarlijke type informatie, van alle soorten persoonlijke informatie, zijn locatiegegevens.”

Hij ging verder met uitleggen dat het traceren van contacten privacy-technologie vereist op meerdere lagen, van app-niveau op de telefoon tot de internetinfrastructuur die iemand gebruikt.

“Het is ongelooflijk moeilijk te beschermen”, zei hij.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!