De coronavirus app van Google en Apple is een gevaar voor de privacy, aldus Nederlandse professor

In een recente gezamelijke aankondiging hebben Google en Apple naar buiten gebracht dat zij bezig zijn met een nieuw, op bluetooth gebaseerde, contact-traceringsapplicatie. De aankondiging luidde als volgt:

“De komende maanden zullen Apple en Google werken aan het mogelijk maken van een, op Bluetooth gebaseerd, platform voor contact-tracering, door deze functionaliteit in te bouwen in de onderliggende platforms. Dit is een robuustere oplossing dan een API.”

Eraan toevoegend dat het:

“Interactie met een breder ecosysteem van apps en gezondheidsautoriteiten mogelijk zal maken.”

Gevaar voor de privacy

In een recent artikel, van de Nederlandse Associate Professor Computer Science van de Radboud Universiteit in Nijmegen Jaap-Henk Hoepman, sprak hij zijn zorgen uit over de aankondiging van de twee techgiganten. Hij gaf het volgende aan:

“Dit is een alles veranderende gebeurtenis die ernstige gevolgen heeft. We moeten Apple en Google tegenhouden. Of laat onze smartphones vallen, want ze zullen echt de Stasi-agenten in onze zakken worden.”

Hij ging verder met:

“Ik voelde me niet op mijn gemak bij het idee van een contract-tracing-app om de corona-pandemie in de eerste plaats te bestrijden. Maar met deze aankondiging brengen Apple en Google het naar een ander niveau.”

Bovendien vermoedde Hoepman dat contact-tracering niet beperkt zal blijven tot deze periode. Na de implementatie blijft de technologie ingebed in de besturingssystemen van smartphones, tenzij Apple en Google ervoor kiezen om deze in de toekomst te verwijderen.

De onderzoeker merkte op dat er volgens de whitepapers geen garanties zijn dat het uitsluitend zal worden gebruikt om het coronavirus te volgen. Tegelijkertijd is Bluetooth-tracking veel nauwkeuriger dan GPS, wat betekent dat apps uw exacte locatie (met een foutmarge van een paar meter) kunnen bepalen.

Hoepman zei het volgende:

“In plaats van een app wordt de technologie door de stapel naar de laag van het besturingssysteem geduwd, waardoor een op Bluetooth gebaseerd platform voor contact-tracering ontstaat. Hierdoor is de technologie altijd beschikbaar voor allerlei toepassingen. Contact-tracering is daarom niet langer beperkt in tijd, of beperkt in gebruik om alleen de verspreiding van het COVID-19-virus op te sporen en in te dammen. Dit betekent dat twee zeer belangrijke normen, om onze privacy te beschermen, uit het raam worden gegooid.”

“Als dit het medicijn is, denk ik dat het erger is dan de ziekte.”

Hij merkte ook op dat zelfs als Apple en Google de technologie niet zelf zouden exploiteren, het bestaan ​​ervan betekent dat andere bedrijven of entiteiten het mogelijk wel zouden kunnen gaan gebruiken.

Bedenk eens waar dit platform voor kan worden gebruikt, aldus Hoepman:

  • De politie kan snel zien wie er in de buurt van een slachtoffer van een moord was.
  • Sommigen zullen zeggen de vorige functie een goede ontwikkeling is, echter kan dezelfde functie gebruikt worden om klokkenluiders te vinden, of de bronnen van een journalist.
  • Een bedrijf kan Bluetooth-bakens installeren die zijn uitgerust met deze software op interessante locaties (bijv. winkelcentra). Door een bepaald baken als “geïnfecteerd” te melden, zullen alle telefoons (die bijvoorbeeld zijn gelokt om een ​​loyaliteitsapp te installeren) melden dat ze zich in het gebied bevonden.
  • Als u thuis Google Home heeft, kan Google dit mechanisme gebruiken om alle mensen te identificeren die u hebben bezocht.
  • Jaloerse partners kunnen in het geheim een ​​app installeren op de telefoon van hun partner, zodat ze kunnen zien met wie hij/zij in contact is geweest.
  • Overijverige ouders zouden hun kinderen kunnen bespioneren.

En ga zo maar door.

Tot slot zei Hoepman het volgende:

“De technologie is er binnenkort. Dit verandert alles omdat het niet langer een enkele app is die we willen installeren. Het is een technologie die is ingebouwd in alle toekomstige smartphones. We kunnen niet meer rekenen op louter vertrouwen, in de hoop dat Google, Apple, en al deze andere app-ontwikkelaars die er zijn, deze technologie niet zullen misbruiken voor snode doeleinden. Dit moet worden gestopt. In onze samenleving is er geen plaats voor dergelijke invasieve trackingtechnologie. Dit is geen kortdurende, gerichte toepassing van trackingtechnologie, die uitsluitend wordt gebruikt om de COVID-19-pandemie te bestrijden. Als dit het medicijn is, denk ik dat het erger is dan de ziekte.”

Tevens waarschuwde hij om je telefoon niet meer te updaten of om een dumbphone te kopen.

Wat vinden jullie hier van? Zijn jullie ook bang voor de gevolgen van de nieuwe ontwikkeling of vertrouwen jullie Google en Apple? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!