De mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, vertelde Changpeng Zhao, CEO van Binance, dat cryptocurrencies meer kunnen dan alleen “geld hervormen”, en dat de cryptogemeenschap hun gedachtengang verder moet uitbreiden dan alleen het financiële aspect.
Deze crisis is niet hetzelfde als die van 2008
In een serie tweets betoogde Buterin eerst dat de crisis van dit jaar niet te vergelijken is met de crisis van 2008, waar Bitcoin (BTC) uit ontstaan is. Hij tweette het volgende:
“Bitcoin is ontstaan uit een crisis die fundamenteel financieel van aard was. Ofwel hebben de banken zich misdragen, of heeft de regering de financiële sector over- / onder- / verkeerd gereguleerd, of ze hebben te veel banken gered of ze hebben te veel dollars gedrukt.”
And bitcoin itself is primarily a financial tool. Ethereum is explicitly less financial in nature, but even there it remains a fact that a *large* fraction of applications that a blockchain legitimately makes better involve handling coins/tokens/money of some form.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) June 2, 2020
“En Bitcoin zelf is in de eerste plaats een financieel hulpmiddel. Ethereum is expliciet minder financieel van aard, maar zelfs hier blijft het een feit dat een *grote* fractie van applicaties, die de blockchain echt beter maakt, te maken hebben met de verwerking van munten / tokens / geld in één of andere vorm.”
2020 is first and foremost *not* a financial crisis. It’s a virus crisis, it’s a crisis of epistemology (how we learn what’s true and what’s false in the face of competing groups misleading us), it’s a crisis of overbearing policing in many places, and much more.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) June 2, 2020
“2020 is in de eerste plaats *geen* financiële crisis. Het is een viruscrisis, het is een epistemologische crisis (hoe we leren wat waar is en wat er niet klopt van concurrerende groepen die ons misleiden), het is een crisis van een overheersende aanwezigheid van politie op veel plaatsen, en nog veel meer.”
Yes, the money printer did go brrrrr. But that’s a relatively small portion of what is going on, and even there inflation is still going *down* not up.https://t.co/ZfRiHASsMX
— vitalik.eth (@VitalikButerin) June 2, 2020
“Ja, de geldprinter is aangegaan. Maar dat is een relatief klein deel van wat er aan de hand is, en zelfs de inflatie daalt nog steeds, en is *niet* omhoog aan het gaan.”
Buterin voegde eraan toe, wijzend op de crash van maart op de aandelen- en crypto-markt, dat Bitcoin en andere crypto’s ook in verband met traditionele activa staan, omdat beide destijds aanzienlijk daalden.
Finance is minder belangrijk
Buterin beweert verder dat het tijd is voor de cryptocurrency-gemeenschap om te begrijpen dat “finance dit decennium relatief minder belangrijk is dan in het afgelopen decennium”, en zich aan te passen aan deze nieuwe realiteit. Hij voegde hieraan toe dat Ethereum al verschillende applicaties heeft die verder gaan dan finance, waaronder governance, gedecentraliseerde gemeenschappen, censuurbestendige publicatie en communicatie, en meer.
Conclusion: finance is relatively less important this decade than it was in the last decade, and the crypto space needs to adjust to this reality. Even *within* finance, some change of emphasis is in order.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) June 2, 2020
Vervolgens ging Buterin dieper in op stablecoins. Hij gaf aan dat hij denkt dat de populairiteit van stablecoins niet komt doordat gebruikers uit de Amerikaanse dollar vluchten, maar omdat de crypto-markt hen meer opties geven over wat ze met hun eigen geld kunnen doen.
Within the space of financial apps, I would say the success of stablecoins has shown that what people want is NOT to get away from the USD right this minute, but to move into the crypto *environment* where they have more options of what to do with their money.
— vitalik.eth (@VitalikButerin) June 2, 2020
Freedom of exit.
Geld hervormen is niet genoeg
Vervolgens wees hij op een tweet van Binance CEO Changpeng Zhao, waarin hij aangaf dat “Bitcoin het vreedzame protest” is, en beweerde dat “geld hervormen niet genoeg is” en dat de cryptogemeenschap haar mentaliteit moet uitbreiden. Hij zei het volgende:
“Ik zal naar voren komen en dit direct zeggen: deze mentaliteit hieronder is *precies* hetgeen wat we moeten ontgroeien. GELD HERVORMEN IS NIET VOLDOENDE.”
Buterin zei verder dat 2016-2020 een “periode van ideologische aanpassing is. Veel oude ideologieën en coalities gaan dood en er worden veel nieuwe geboren. De heuvels en valleien op de slagvelden verschuiven. De crypto-ruimte moet zorgvuldig worden bekeken en aangepast aan nieuwe realiteiten.”
Wat vinden jullie van de visie van Vitalik Buterin? Zijn jullie het met hem eens? Laat het ons weten op onze socials!
Wat je misschien ook leuk vindt: