Vitalik Buterin is kritisch op Stock-to-Flow (S2F) Bitcoin model

We hebben het op onze website al vaker gehad over het Stock-to-Flow (S2F) -model van PlanB. Het Bitcoin (BTC) model voorspelt prijzen door schaarste, maar Ethereum’s Vitalik Buterin heeft zo zijn twijfels en sprak deze dan ook uit.

Het Stock-to-Flow model werkt met twee belangrijke delen van het marktkarakter van Bitcoin. De ‘stock’ beschrijft de huidige omvang van de reserves of voorraden van Bitcoin. De ‘flow’ is de jaarlijkse productie van BTC. Het wordt normaliter gebruikt op grondstoffen zoals goud en zilver, waarvan het afnemende aanbod de prijs bepaalt. Echter kan het stock-to-flow-model ook worden gebruikt op een activum met een beperkt aanbod, zoals Bitcoin.

Stock-to-Flow (S2F) -model voorspelt Bitcoin prijs van $288.000

Ook wordt er rekening gehouden met de Bitcoin halving en voorspelt dat de prijs in 2024 kan oplopen tot $288.000. Hoewel Bitcoin investeerders dit model vieren, is de mede-oprichter van Ethereum (ETH) niet overtuigd.

Vitalik Buterin gaf aan dat het het model ‘niet verifieerbaar’ is en beweerde dat de manier waarop het was opgezet het onmogelijk maakte om te weerleggen. Hij geeft aan dat als de Bitcoin koers zou stijgen vóór de halvering, het model correct zou zijn omdat het model suggereert dat het zou stijgen in anticipatie op het evenement. Deze gedachte wordt echter toegepast op elk ander punt in de tijdlijn van Bitcoin wanneer de prijs een hoogtepunt zou bereiken. Het model zou dus altijd gelijk hebben. Vitalik tweette het volgende:

“De theorie van “halveringen veroorzaken Bitcoin-prijsstijgingen” is niet te verklaren:

Was de piek voor de halvering? Dan steeg het in afwachting van de halvering.
Was de piek tijdens de halvering: Dan kwam het door de halvering.
Na de halvering: Dan kwam het door…

De laatste piek van $20.000 was halverwege tussen de halveringen van 2016 en 2020.”

Het duurde niet lang totdat we een antwoord van PlanB op Twitter voorbij zagen komen. Hij was het er uiteraard niet mee eens en plaatste het volgende bericht:

“Ik ben het er niet mee eens. Halvingen maken BTC schaarser (in S2F-termen) en schaarse activa (Bitcoin, goud, zilver enz.) Lijken een hogere waarde te hebben dan niet-schaarse activa. Het gaat niet zozeer om de pieken (die worden veroorzaakt door hebzucht en fomo), maar om het gemiddelde prijsniveau.”

Meer artikelen over het Stock-to-Flow model van PlanB:

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!