Bitcoin volatiliteit heeft hoogste punt in 6 jaar bereikt

De Bitcoin (BTC) koers heeft de afgelopen tijd erg veel volatiliteit gekend. Het is zelfs zo dat de volatiliteit de afgelopen tijd het hoogste punt bereikt heeft in de afgelopen 6 jaar.

Volatiliteit, volatiliteit en nog eens volatiliteit

Volgens gegevens van Block Force Capital is de volatiliteit van de Bitcoin koers op de laatste dag van maart met 167% gestegen. De valuta was onderhevig aan een massale uitverkoop, als gevolg van de COVID-19-crisis.

Deze uitverkoop zorgde er voor dat de nummer één cryptocurrency, op basis van marktkapitalisatie, daalde van meer dan $10.000 tot ongeveer $3.800, het laagste punt van het jaar.

Het goede nieuws is dat de valuta zich enigszins hersteld heeft. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op ongeveer $6.800.

Bitcoin was echter niet de enige activa die gedaald is in de afgelopen periode. Bijna alle investeringsproducten zijn gedaald, vanwege het coronavirus.

Nicholas Pelecanos, hoofd handel bij NEM Ventures, zei het volgende hierover:

“Van begin februari tot half maart hebben de wereldwijde aandelen-, grondstoffen-, valuta- en cryptomarkten allemaal één van de meest gewelddadige uitverkopen in de geschiedenis doorstaan. Deze sterk gecorreleerde beweging werd veroorzaakt door een enorme liquiditeitscrisis, veroorzaakt door beleggers die aandelen verkochten vanwege de economische gevolgen van het COVID-19-virus.

Veilige haven?

Afgezien van de volatiliteitscijfers, heeft Bitcoin ook bij gebruikers twijfels opgeroepen, waarbij velen beweren dat de valuta zijn vermeende ‘veilige haven’-status heeft verloren. Anderen gaan echter nog dieper om te suggereren dat Bitcoin zelfs nooit gekwalificeerd is als een ‘veilige haven’.

Jeff Dorman, Chief Investment Officer bij Arca, betwist beide beweringen en zegt dat Bitcoin nooit iets anders is geweest en nooit zal zijn dan een ‘veilige haven’. Hij beweert dat het nog steeds een solide manier is om waarde te behouden als het traditionele financiële systeem ooit lijdt of instort, en zei:

We geloven niet dat het verhaal ‘BTC is een veilige haven’ überhaupt is veranderd. Bitcoin kan nog steeds een afdekking zijn van de risico’s in het financiële systeem (roekeloze overheidsuitgaven, bankcrises, fiat devaluatie) zonder perfect negatief gecorreleerd te zijn met aandelen … Risico kan worden gemeten in minuten, dagen, weken of zelfs jaren, maar in het geval van Bitcoin kan de status van veilige haven in decennia worden gedefinieerd in verhouding tot het verlies van de koopkracht van fiat-valuta’s in de loop van de tijd.”

Bitcoin heeft schijnbaar wel de interesse gewekt van verschillende nieuwe investeerders, aangezien crypto-beurzen de afgelopen twee weken een golf van nieuwe crypto-aankopen hebben gezien.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!