Vitalik Buterin spreekt over Staking vs Lending

Ethereum (ETH) is de grootste blockchain op het gebied van complexe smart contracts. De op één na grootste cryptocurrency doet momenteel waarvoor het is gebouwd, echter zijn er problemen die de blockchain moet oplossen.

Het trilemma van blockchain

Ethereum wordt geconfronteerd met een evenwichtsprobleem tussen decentralisatie, beveiliging en schaalbaarheid. Door Vitalik Buterin aangeduid als het “trilemma van blockchain”, kan een blockchain er maximaal twee bereiken en dit gaat ten koste van de derde, terwijl alle blockchains ernaar streven om alle drie te bereiken.

Terwijl Ethereum Proof-of-Work (PoW) van plan is om te evolueren naar Ethereum 2.0 Proof-of-Stake (PoS) en zich via updates voorbereidt op deze upgrade, is er echter een debat aan de gang.

Staking vs Lending

Een debat dat stelt dat staking in gevaar kan komen omdat lending (of lenen) wint aan populariteit. Dit is niet de eerste keer dat mensen van mening zijn dat lenen het staken zou kunnen inhalen. De reden hiervoor ligt wellicht in het feit dat lenen een omgekeerde relatie heeft met Ethereum koers.

Terwijl de Ethereum koers daalt, begint de hoeveelheid ETH die vastzit in DeFi te stijgen en andersom. Zorgen over aanvallen op centralisatie als lenen staking in zou halen kwamen naar voren. Een Twitter-gebruiker tweette het volgende:

“… Concurrentie tussen DeFi-services en het PoS-protocol zelf (DeFi-stacking versus PoS-staking) zal leiden tot kwetsbaarheid, aanvallen en centralisatie van het net.”

Dezelfde gebruiker voegde er verder aan toe dat als de blokbeloningen van PoS in de loop van de tijd zou afnemen, vooral met het deflatoir model dat ETH volgt, het evenwicht op lange termijn tussen uitgeleende en ingezette activa scheef zal komen te staan.

Vitalik Buterin reageerde hierop met:

“Ja, daar geloof ik niets van. Zelfs vandaag is de samengestelde rente op ETH slechts 0,01% (lol).”

Hij ging verder met:

“Veel mensen gaan er onterecht van uit dat de rentetarieven voor leningen in alle valuta’s gelijk zouden moeten zijn. Dit is verkeerd omdat fiat een inherent rentedragend actief is op een manier die crypto niet is, dus natuurlijk zijn de rentetarieven op fiat hoger.”

Buterin legde ook uit dat de vraag voor het lenen van Ethereum nog niet te hoog was. Bovendien merkte hij op dat er een “zelfcorrigerend mechanisme voor negatieve feedback” was, dat zou voorkomen dat staking verkeerd zou uitpakken.

Bron: AMBCrypto