Grote instellingen gaan niet groots in Bitcoin investeren door volatiliteit

De Bitcoin (BTC) koers kelderde op 12 maart met 50 procent in een steile uitverkoop, en een bekende crypto-handelaar zei dat het de honger van institutionele investeerders, om grootschalig in de ruimte te investeren, zou kunnen elimineren.

Beurzen zoals BitMEX zijn het probleem

Handelaar John Wick zei het volgende:

BitMEX is de belangrijkste reden waarom instellingen nooit op grote schaal in BTC zullen investeren. Te veel manipulatie. Serieus, als jij een fonds had dat klantengelden beheerde en zag wat BitMEX onlangs met Bitcoin heeft gedaan, zou jij dan het geld van je klant, je reputatie en het vertrouwen in BTC stoppen?”

De verklaring volgt de controverse rond het verzekeringsfonds van BitMEX en hoe de liquidatiemotor van de beurs nog ongeveer $200 miljoen over had om te verkopen, zonder dat er kooporders op het orderboek stonden.

Toen de Bitcoin koers, vlak voor de plotselinge daling tot $3600, daalde tot onder de $6000, begon dit ertoe te leiden dat een aanzienlijk aantal long contracten werden geliquideerd.

Dat zorgde ervoor dat het verzekeringsfonds van grote cryptocurrency-beurzen bijna nul bereikte. Deribit moest bijvoorbeeld nog 500 BTC aan bedrijfsfondsen in zijn verzekeringsfonds stoppen.

De beurs zei het volgende hierover:

“Vanwege extreme volatiliteit hebben we een aanzienlijke impact op ons BTC-verzekeringsfonds gezien. Om gesocialiseerde verliezen te voorkomen, hebben we besloten het verzekeringsfonds te dekken en te versterken door 500 BTC aan bedrijfsfondsen te injecteren.”

BitMEX werd echter bekritiseerd omdat het niet meer van zijn verzekeringsfonds gebruikte omdat de Bitcoin koers kelderde tot $3.000 met een onevenwichtig orderboek.

Een handelaar zei:

“Wat is het nut van het verzekeringsfonds als er na de slechtste en meest gewelddadige dag ooit in crypto niets van werd gebruikt? 11-3-2020 – 35,508 XBT 14-3-2020 – 35,210 XBT (hoewel er een deel van de ‘USD-waarde’ van het fonds gebruikt werd, is dat vrij minimaal).”

Instellingen stoppen met Bitcoin

Na aantoonbaar de ergste uitverkoop van de cryptomarkt in de geschiedenis en de controverse rond BitMEX, zei de bekende ondernemer Kim Dotcom dat instellingen stopten met Bitcoin.

Vanwege de extreme onzekerheid op de wereldwijde aandelenmarkt en de verslechterende coronavirus pandemie, begonnen institutionele beleggers hun risicovolle activa te verlaten.

Dotcom merkte op:

“Institutionele beleggers stoppen met Bitcoin. Dat is goed. Crypto heeft meer gebruikers nodig, niet meer speculanten. De massale benutting wordt versneld door de economische crash. Maar crypto heeft meer gebruiksvriendelijke en veilige apps nodig waarmee gebruikers in realtime tegen lage kosten voor echte dingen kunnen betalen.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!