Onmogelijk te kraken chip, kan cryptocurrencies beschermen tegen kwantumcomputers

Een team van onderzoekers beweert dat de prototype siliconenchip die ze ontwikkelden, codering mogelijk maakt die onmogelijk te kraken is. Dit volgens een artikel dat op 20 december door de wetenschappelijke publicatie Nature gepubliceerd werd.

De chip

De chip is ontwikkeld door wetenschappers van de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde School of Physics and Astronomy van de University of St. Andrews, King Abdullah University of Science and Technology in Saudi Arabië en het Center for Unconventional Processes of Sciences in Californië.

Het door de onderzoekers beoogde systeem is gebaseerd op het idee van een eenmalige pad (OTP), gepatenteerd door Gilbert Vernam in 1919, na te zijn bedacht in 1882. OTP’s zijn beroemd omdat ze niet kunnen worden gekraakt, maar vereisen eenmalig gebruik toetsen van dezelfde grootte of langer dan de gegevens die worden verzonden, voordat deze worden verzonden.

Ondanks de beveiliging van het systeem, worden OTP’s niet gebruikt, vanwege het ontbreken van een praktische en veilige manier om de sleutels uit te wisselen. De door de onderzoekers ontwikkelde chip probeert echter een praktische OTP-implementatie te maken, die beweert:

“Ontwikkel een fysieke realisatie van de OTP, die compatibel is met de bestaande optische communicatie-infrastructuur en onvoorwaardelijke beveiliging biedt in de sleuteldistributie.”

Bescherming tegen kwantumcomputers

Het artikel legt verder uit dat conventionele coderingsstandaarden, waar cryptocurrencies op vertrouwen, snel verouderd kunnen raken door ontwikkelingen in kwantumcomputers.

Er wordt algemeen aangenomen dat kwantumcomputers traditionele coderingsalgoritmen in een korte periode zouden kunnen breken. Dit wordt door velen gezien als een grote bedreiging voor cryptocurrencies.

In november zei Xinxin Fan, hoofd van cryptografie bij privacy en IoT-gericht blockchain-platform IoTeX, dat de blockchain-communtiy zou moeten werken om deze dreiging onmiddellijk aan te pakken.

Bron: Cointelegraph

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!