Deepfake van Tim Cook promoot cryptoscam op Apple-evenement

Meer dan 350.000 mensen bekeken een video waarin Apple-CEO Tim Cook zogenaamd een cryptoscam promootte, maar ontdekten later dat het een deepfake-video was, gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie.

Op 9 september vond het “Glowtime”-evenement van Apple plaats, waar wereldwijd miljoenen mensen naar uitkeken vanwege de lancering van de nieuwe iPhone. Oplichters maakten van deze drukte gebruik door verschillende livestreams te starten die een bekende cryptoscams promootten, waarbij mensen werd beloofd dat hun ingelegde crypto verdubbeld zou worden.

Een van de livestreams, inmiddels verwijderd, trok op een gegeven moment meer dan 355.000 kijkers. De video gebruikte een AI-bewerking van een oud interview met Tim Cook om mensen te misleiden en hen te overtuigen om cryptovaluta zoals Bitcoin en Ethereum naar een wallet van de oplichters te sturen.

Tijdens de livestream sprak een door AI gegenereerde stem, die leek op die van Cook, over een “ideale kans voor beginners om ervaring op te doen met crypto-valuta.”

Een andere livestream werd uitgezonden op een YouTube-account met een verificatievinkje, genaamd “Apple US,” wat suggereerde dat het het officiële kanaal van Apple was. Andere streams kwamen van accounts die niets met technologie te maken hadden.

Alle video’s bevatten een QR-code die kijkers naar een kwaadaardige website leidde, ontworpen om mensen op te lichten. De website toonde verschillende wallet-adressen voor populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum, Dogecoin en USDT. Om de oplichting geloofwaardig te maken, werd er ook een valse transactiegeschiedenis getoond, die werd bijgewerkt om het te laten lijken alsof mensen daadwerkelijk geld overmaakten.

Naarmate steeds meer gebruikers de livestreams begonnen te rapporteren, erkende YouTube de situatie en moedigde gebruikers aan om de video’s te melden via de rapportagetool. Uiteindelijk werden de video’s van het platform verwijderd.

YouTube blijft een doelwit voor oplichters die deepfakes gebruiken, zoals eerder bleek toen oplichters Elon Musk imiteerden tijdens de zonsverduistering van 8 april. Ook toen werd een soortgelijke scam verspreid via meerdere YouTube-kanalen.

Volgens een rapport van juni 2024 door Bitget, zijn deepfake-oplichtingen dit jaar met 245% toegenomen, wat leidde tot verliezen van ongeveer $80 miljard. Dit heeft geleid tot nieuwe wetgevende maatregelen, waaronder een wetsvoorstel dat AI-leveranciers verplicht om herkomstinformatie toe te voegen aan AI-gegenereerde inhoud om de transparantie en verantwoordelijkheid te vergroten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!