Deepfake scam met Elon Musk belooft 30% return on deposits

De CEO van Tesla, Elon Musk, blijft het doelwit van online oprichters die zijn imago gebruiken om handelaren van hun geld te beroven. Er gaat momenteel een deepfake-video rond op Twitter waar de miljardair in zit. Een korte video, opnieuw gepost door gebruiker DogeDesigner, laat zien dat Musk wordt geïnterviewd en kijkers in een duidelijk gemanipuleerde audiotrack aanmoedigt om te investeren in het BitVex-handelsplatform.

De deepfaked Musk had het volgende in de video gezegd:

“Vandaag lanceren we een investeringsproject dat op dit moment werkt als je deze video ziet. Absoluut iedereen kan alles verdienen, het is heel eenvoudig.”

In de video beloofde hij de potentiële slachtoffers een rendement van 30% op stortingen die in crypto zijn gedaan. DogeDesigner meldde op Twitter:

“De diepe nepvideo van Elon Musk die een nieuwe cryptocurrency-zwendel promoot die viraal gaat. De video beweert dat het handelsplatform eigendom is van Elon Musk en 30% rendement biedt op crypto-stortingen. @elonmusk.”

Musk’s reactie op de tweet was kort, maar liet geen twijfel bestaan ​​over de authenticiteit van de video en zijn betrokkenheid bij de crypto-zwendel. Hij zei:

“Yikes. Dat ben ik zeker niet.”

Op zijn officiële website probeert het ‘handelsplatform’ potentiële slachtoffers te overtuigen om hun crypto te investeren door Musk te vermelden als “CEO van Tesla Motors & BitVex” en door een nepcitaat van de zakenman te geven waarin staat dat dit project “een revolutie is die iedereen van geld te voorzien en de wereld nieuwe kansen te bieden.”

Deepfake steeds vaker gebruikt in scams

Scamcoin-promotors hebben lang hun toevlucht genomen tot deepfakes om de vraag bij potentiële investeerders op te krikken. Oplichters imiteren iedereen, van influencers tot spraakmakende cryptofiguren, maar ook gewone mensen om het vertrouwen van slachtoffers te winnen.

Eerder dit jaar werd Miranda, een e-commercemedewerker die haar echte naam niet wilde onthullen omdat haar bedrijf haar geen toestemming had gegeven om in het openbaar te spreken, het doelwit van een dergelijke aanval toen bedriegers een deepfake-video vrijgaven van de Melbourne-vrouw die reclame maakte voor een crypto scam en publiceerde het op haar Instagram-account.