El Salvador viert 3 jaar Bitcoin-adoptie met $31 miljoen winst

El Salvador viert zijn Bitcoin-jubileum en markeert drie jaar sinds het land Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel adopteerde.

El Salvador werd op 7 september 2021 het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel aannam, met als doel financiële inclusie te bevorderen, efficiëntere overboekingen mogelijk te maken en financiële innovatie aan te trekken.

President Nayib Bukele’s beslissing om Bitcoin te adopteren, maakte het land tot een historische pionier op het gebied van digitale activa, aldus Alex Momot, oprichter en CEO van het crypto-handelsplatform Peanut Trade.

Momot verklaarde dat El Salvador’s experiment met Bitcoin kan worden gezien als een succes. Het land trad op als pionier, nam risico’s en probeerde iets radicaal nieuws. Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of alle aspecten van de hervorming succesvol waren, is het duidelijk dat El Salvador enkele voordelen heeft behaald.

El Salvador in winst

El Salvador heeft sinds 2021 dollar-cost-averaging toegepast op Bitcoin, waarbij het dagelijks 1 Bitcoin kocht als onderdeel van zijn adoptieplannen.

De Bitcoin-portefeuille van het land staat momenteel op meer dan 31 miljoen dollar winst.

El Salvador kocht zijn Bitcoin-bezit tegen een gemiddelde prijs van $43.877 per BTC. Bitcoin werd verhandeld op $54.300 op 7 september.

BTC-holdings in El Salvador. Bron: Nayibtracker

Volgens Momot maakt El Salvador’s winst van $31 miljoen op Bitcoin de beslissing economisch gezien positief, ondanks de aanvankelijke kritiek. Deze financiële winst versterkt de positie van Bukele verder, omdat het initiatief nu tastbare voordelen lijkt op te leveren, wat een extra laag van bevestiging toevoegt aan zijn gedurfde cryptocurrency-experiment.

El Salvador bezit momenteel in totaal 5.865 Bitcoin ter waarde van meer dan $318 miljoen, volgens de website van de nationale schatkist.

Bitcoin-bezit van de schatkist van El Salvador. Bron: Bitcoin.gob.sv

De beslissing van president Nayib Bukele kreeg veel kritiek nadat Bitcoin daalde van zijn recordhoogte van $69.000 in november 2021 na de ineenstorting van de FTX-beurs. El Salvador’s Bitcoin-bezit kwam diep in het rood nadat Bitcoin tijdens de bearmarkt daalde tot $16.000.

Waarom hebben grote economieën dit voorbeeld niet gevolgd?

Aangezien het economische model van Bitcoin de vroege adoptanten ten goede komt, verwachtten crypto-investeerders een golf van landen die El Salvador’s gedurfde beslissing om Bitcoin als wettig betaalmiddel te adopteren zouden volgen.

Echter, slechts één extra land heeft sindsdien Bitcoin als wettig betaalmiddel aangenomen, terwijl grote economieën terughoudend blijven.

In april 2022 werd de Centraal-Afrikaanse Republiek het tweede land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde en het gebruik van cryptocurrencies legaliseerde om de economie te versterken en financiële inclusie te bevorderen.

Grotere economieën zullen waarschijnlijk terughoudend blijven om Bitcoin te adopteren vanwege hun afhankelijkheid van relaties met internationale kredietverstrekkers, aldus Momot. Hoe groter het land, hoe kleiner de kans dat het dergelijke risico’s neemt. Dit komt omdat grotere economieën vaak afhankelijk zijn van relaties met internationale kredietverstrekkers, die sterk gekant zijn tegen dergelijke stappen.

Zelfs El Salvador werd onder druk gezet door het Internationaal Monetair Fonds om zijn beslissing uit 2021 terug te draaien, volgens Harshit Gangwar, hoofd marketing en investeerdersrelaties bij Transak. Achteraf gezien was El Salvador een pionier in het normaliseren van Bitcoin als zowel een dagelijks betaalmiddel als een nationale investering, en de daaropvolgende institutionele adoptie in andere regio’s van de wereld heeft die beslissing gerechtvaardigd.

Braziliaanse wetgevers hebben interesse getoond in het opstellen van een wettelijk kader voor Bitcoin-adoptie, maar concrete regelgeving moet nog worden ontwikkeld.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!