Bitcoin koers daalt flink, maar hoe komt dit? Is $55.000 onvermijdelijk?

De Bitcoin koers blijft bloeden en zorgt ervoor dat beleggers miljarden verliezen, terwijl de marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt de afgelopen 24 uur gedaald is van $2,44 biljoen naar $2,33 biljoen. Uit Coinglass-gegevens blijkt dat voor bijna $500 miljoen aan cryptovaluta werd geliquideerd, waarbij Ethereum (ETH), Bitcoin (BTC), Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB) en Solana (SOL) de grootste slachtoffers waren (in aflopende volgorde), maar hoe komt dit?

Wat is de reden achter de daling?

De uitverkoop op de cryptomarkt werd veroorzaakt doordat Bitcoin zijn opwaartse momentum verloor als gevolg van factoren zoals de macro-economie, de capitulatie van miners, de uitstroom van Bitcoin ETF en het gebrek aan nieuwe uitgifte van stablecoins.

Volgens Coinglass is er ruim $500 miljoen in de afgelopen 24 uur geliquideerd van meer dan 173.000 handelaren, met de grootste afzonderlijke liquidatieorder op crypto-exchange Binance toen iemand ETH verkocht ter waarde van $6,44 miljoen.

Uitsplitsing van de redenen

Macro- en geopolitieke factoren liggen ten grondslag aan de laatste inzinking. Ondanks afkoelende Amerikaanse CPI- en PPI-inflatiecijfers houden de Fed-functionarissen vast aan het besluit van het FOMC om dit jaar een enkele renteverlaging door te voeren. De gouverneur van de Bank of Japan, Kazuo Ueda, is tevens agressief over het opnieuw verhogen van de rente tijdens de bijeenkomst in juli.

Als gevolg hiervan steeg de US Dollar Index (DXY) vandaag naar 105,4 en bleef de afgelopen dagen volatiel. Bovendien steeg de rente op Amerikaanse staatsobligaties ook naar 4,298%, omdat beleggers deze week op zoek gaan naar nieuwe signalen die meer inzicht zouden kunnen geven in de richting van de markt.

Ondertussen hebben spot Bitcoin ETF’s drie opeenvolgende uitstromen geregistreerd. Maandag bedroeg de netto uitstroom uit spot Bitcoin ETF’s $146 miljoen. Deze significante beweging duidt op een verschuiving in het sentiment onder beleggers.

Bitcoin koers daalt richting $60.000

Het is tevens belangrijk om te weten dat er op 28 juni meer dan 100.000 BTC-opties, met een notionele waarde van $6,58 miljard, aflopen, volgens de grootste derivatenbeurs Deribit. Met een put-call-ratio van 0,50 en het maximale pijnpunt op $55.000, geeft dit aan dat de Bitcoin prijs tot die tijd onder verkoopdruk kan blijven staan.

BTC wordt momenteel verhandeld op $65.597, een daling van 1% in de afgelopen 24 uur en 3% in een week. De 24-uurs low en high zijn 24-high van $64.597 en $67.252. Het handelsvolume is de afgelopen 24 uur echter met meer dan 100% toegenomen, wat erop wijst dat de belangstelling onder handelaren is toegenomen.

Experts beweren echter dat het verkiezingsjaar en de huidige geopolitieke omstandigheden zowel Bitcoin als goud aantrekkelijk maken voor beleggers. Charlie Morris, chief investment officer en oprichter van ByteTree, en Alexander Chartres, een fondsbeheerder bij Ruffer, zeiden dat investeerders Bitcoin moeten kopen om te diversifiëren. Wees echter voorzichtig met het maken van grote beslissingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!