Rusland plant bouw van grootste Bitcoin miningcentrum in Tatarstan

De Republiek Tatarstan maakt zich op om Rusland’s grootste Bitcoin-mining-infrastructuur te bouwen, met een waarde van ongeveer $100 miljoen aan investeringen, volgens lokale nieuwsberichten, die Roman Shaykhutdinov, vicepremier van Tatarstan, citeren.

Tijdens een crypto forum in Kazan zei Shaykhutdinov dat het project zal worden uitgevoerd door Innopolis Tech, een fintech-bedrijf onder leiding van Nikolai Nikiforov, de voormalige minister van Communicatie en Pers van Rusland.

Hoewel specifieke details over de bouwtijdlijn en de lijst van investeerders niet zijn onthuld, zei Shaykhutdinov dat de verwachte hashrate van de faciliteit 3 exahashes per seconde zal bedragen, wat het potentieel een van de belangrijkste spelers in de wereldwijde crypto-mining-industrie zou maken.

Ondanks de ambities heeft Rusland nog steeds geen duidelijk regelgevend kader voor crypto-miners. Eind april onthulden Russische wetgevers een nieuwe versie van een wetsvoorstel dat gericht is op het reguleren van de crypto-mining-markt in het land. Volgens Anatoly Aksakov, een van de auteurs van het wetsvoorstel, zou het wetsvoorstel al in september van dit jaar in werking kunnen treden, hoewel dit niet de eerste keer is dat Russische wetgevers proberen een regelgevend kader voor crypto-miners te creëren.

Midden februari onthulde BitRiver, een Bitcoin (BTC)-mining-bedrijf dat wordt getroffen door OFAC-sancties, ook plannen om het grootste datacenter in Rusland te lanceren, gericht op kunstmatige intelligentie.

Bitriver-B, een dochteronderneming van BitRiver Group, zal in de tweede helft van 2024 het grootste datacenter voor energie-intensieve berekeningen in Eurazië lanceren. De verwachte capaciteit van het datacenter bedraagt naar verluidt 100 megawatt, zoals gerapporteerd door Sergey Bezdelov, directeur van de Vereniging van Industriële Mijnbouw.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!