Rusland subsidieert crypto-miningfaciliteit in Siberië

In de afgelopen maanden heeft de crypto-mining-industrie te maken gehad met tijdelijke verboden in sommige delen van de Verenigde Staten en Canada. Rusland biedt nu echter belastingvoordelen voor degenen die willen investeren in crypto-mining. Er zal namelijk een nieuw crypto-miningcentrum van $12 miljoen worden geopend in Oost-Siberië met directe steun van de lokale overheid.

Volgens lokale media heeft het staatsbedrijf Corporation for the Development of the Far East de lancering aangekondigd van het crypto-miningcentrum in Boerjatië, wat een republiek in Oost-Siberië is en onderdeel van de Russische Federatie.

Er zullen 100 werknemers worden aangenomen en 30.000 miningmachines worden aangeschaft die 100 megawatt van het elektriciteitsnet zullen verbruiken. In de eerste helft van 2023 zal de locatie worden geopend en is eigendom van BitRiver, de grootste leverancier van colocatiediensten voor crypto-mining.

Het miningcentrum zal daarnaast gaan genieten van nul land- en onroerendgoedbelasting tot een verlaagd inkomstenbelastingtarief. Bovendien worden de elektriciteitsprijzen gehalveerd voor de miningexploitant.

Als er wordt gekeken naar de juridische status van Boerjatië valt op dat het een territorium van geavanceerde ontwikkeling is. Dit is vergelijkbaar met een speciale economische zone die wordt gestimuleerd om nationale en buitenlandse investeringen aan te trekken. De Corporation for the Development of the Far East is een dochteronderneming van het Ministerie van Ontwikkeling van het Verre Oosten en de Noordpool en is gespecialiseerd in het ondersteunen van investeringsprojecten.

De regering van Rusland heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de financiële sancties die daarop volgden, haar standpunt omtrent cryptocurrencies en de mining daarvan teruggedraaid. Aanvankelijk was het land namelijk tegen elke vorm van betalingen met cryptocurrencies. In juli 2022 ging een staatsgasreus Gazprom Neft een samenwerking aan met BitRiver om elektriciteit uit petroleumgas te leveren. BitRiver is als onderdeel van de samenwerking begonnen met het ontwikkelen van een digitale infrastructuur op basis van de olievelden waar Gazprom fakkelgas levert voor crypto-miningfaciliteiten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!