Illegale crypto mining hard aangepakt in Rusland

Autoriteiten en nutsbedrijven in verschillende Russische regio’s hebben illegale crypto mining farms gesloten, hardware in beslag genomen en exploitanten voor de rechter gebracht. De actie tegen de faciliteiten komt terwijl er discussies gaande zijn over een voorstel om strafrechtelijke aansprakelijkheid in te voeren voor miners die de aankomende wetgeving voor de industrie overtreden.

‘Underground’ Crypto Mining Farms gesloten in heel Rusland

De politie en energieleveranciers hebben deze week illegale crypto mining-installaties ontdekt en ontmanteld in Siberië en Zuid-Rusland, meldden lokale crypto-nieuwsbronnen onder verwijzing naar autoriteiten. In een van de gevallen zijn de organisatoren van een mining-onderneming beschuldigd van diefstal van grote hoeveelheden elektriciteit.

Medewerkers van Rosseti North Caucasus vonden een vrij grote geïmproviseerde mining farm in het district Shpakovsky van de Stavropol Krai. Samen met de wetshandhaving namen ze 66 ASIC-miners in beslag, kondigde het elektriciteitsbedrijf van de regio vrijdag aan.

Een inwoner van het dorp Nadezhda, die de apparatuur in zijn huis had geplaatst en deze op het net had aangesloten, kan nu strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld voor het runnen van de ondergrondse faciliteit. Energie-ingenieurs hebben geschat dat het 954.000 kWh aan elektriciteit heeft verbrand voor meer dan 6 miljoen roebel ($78.000).

Verschillende Crypto Mining-operaties opgebroken in Rusland

Bron: Rosseti

Een soortgelijke installatie werd ontdekt op de zolder van een school in de stad Shelekhov, Irkutsk Oblast, toen de politie reageerde op een melding van de lokale energieleverancier over ongewoon hoog stroomverbruik en lawaai dat vanaf het dak van het gebouw kwam. Agenten namen 25 mining-units in beslag die waren geïnstalleerd door de elektricien van de school en een vriend van hem die een IT-specialist was.

Dergelijke gevallen zijn vrij gebruikelijk in de Siberische regio, die de mining hoofdstad van Rusland wordt genoemd, waar veel mensen minen in kelders, garages en datsja’s en proberen een cent te verdienen met gesubsidieerde elektriciteit in woongebieden. Volgens een rapport in februari zijn er meer dan 1.000 rechtszaken aangespannen tegen thuis crypto miners in Irkoetsk.

Deze week heeft het Openbaar Ministerie van Tomsk, een andere Siberische oblast, aangekondigd dat het de aanklacht heeft goedgekeurd in een strafzaak tegen zeven lokale bewoners die zich hebben georganiseerd om verschillende locaties illegaal aan te sluiten op het stroomnet met crypto mining-apparatuur. Ze worden beschuldigd van het veroorzaken van schade aan de energieleverancier voor naar schatting 24 miljoen roebel (meer dan $310.000).

De recente voorbeelden van Russische autoriteiten die optreden tegen ongeautoriseerde mining komen terwijl wetgevers en overheidsfunctionarissen zich voorbereiden om een herzien wetsvoorstel in te dienen dat is ontworpen om de activiteit te reguleren. Amendementen die strafrechtelijke aansprakelijkheid en strenge straffen introduceren voor zogenaamde “grijze” miners die belasting ontduiken, hebben reacties van de crypto-industrie opgeroepen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!