Voorstel van Robert F. Kennedy Jr.: Amerikaanse begroting 2024 op blockchain

Robert F. Kennedy Jr., kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten, heeft voorgesteld om de begroting van het land voor 2024 op een openbare blockchain te plaatsen.

Tijdens zijn bijeenkomst op 21 april in Michigan betoogde Kennedy dat het gebruik van blockchain-technologie de Amerikanen de mogelijkheid zou bieden om op elk gewenst moment toegang te krijgen tot elk onderdeel van de begroting.

Kennedy gelooft dat het integreren van de begroting met blockchain-technologie de transparantie aanzienlijk zal vergroten. Hij benadrukte dit door te zeggen:

“Als iemand $16.000 uitgeeft aan een toiletbril, zal iedereen dat weten.”

Als dit voorstel werkelijkheid wordt, zullen Amerikaanse belastingbetalers in staat zijn om te zien waar hun geld naartoe gaat. Het idee kreeg positieve reacties van bepaalde delen van de cryptogemeenschap, waarbij sommigen beweerden dat het corruptie zou kunnen tegengaan.

“Het volledige Amerikaanse begroting op de blockchain zetten zou transformerend zijn. Ik geloof niet in wonderoplossingen, maar dit komt er wel heel dichtbij,’ schreef een gebruiker op X (voorheen Twitter)

Een andere gebruiker wees erop dat openbare boekhouding misschien wel het beste gebruiksscenario is voor blockchaintechnologie,’ naast implementaties in toeleveringsketens.

Sommige critici beweren echter dat Kennedy dit voorstel gebruikt om zijn agenda voor de invoering van een centrale bank digitale valuta (CBDC) te bevorderen. Volgens een andere gebruiker X, is het volgens hen onmogelijk voor een overheid om alle budgettransacties bij te houden zonder een “andere valuta-eenheid” zoals een CBDC te implementeren.

Opmerkelijk genoeg heeft Kennedy, een vooraanstaand voorstander van decentralisatie, eerder zijn bezorgdheid geuit over de lancering van een CBDC in de Verenigde Staten. In januari 2024 beschreef hij een CBDC als “een ramp voor de mensenrechten en de burgerrechten.”

Kennedy is ook een van de weinige presidentskandidaten die openlijk Bitcoin heeft gesteund. Tijdens de Bitcoin 2023-conferentie in Miami vorig jaar kondigde hij aan dat zijn campagne Bitcoin (BTC)-donaties zou accepteren. Hij onthulde ook dat hij Bitcoin had gekocht in datzelfde jaar.

Hoewel sommige regelgevers cryptocurrencies hebben goedgekeurd, blijven ze wereldwijd een onderwerp van veel discussie. Aan de andere kant heeft blockchaintechnologie implementaties gezien op verschillende gebieden in de publieke sector, en regelgevers hebben over het algemeen een open houding aangenomen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!