Restaking wordt Ethereum’s op één na grootste DeFi-sector, aldus Coinbase

Sinds de Ethereum (ETH) blockchain in september 2022 overging naar een Proof-of-Stake (PoS) netwerk na het Merge-evenement, is er een sterke opkomst van liquid stakingsprotocollen op het platform geweest. Echter, het opnieuw staken krijgt nog meer aandacht in de recente tijd met de opkomst van liquid restakings tokens (LRT’s).

EigenLayer is naar voren gekomen als het op één na grootste DeFi-protocol van Ethereum qua totale waarde vergrendeld (TVL), momenteel staand op $12,4 miljard, dankzij de goed gevestigde stakingsinfrastructuur van Ethereum en het overschot aan beveiligingsbudget. EigenLayer maakt het mogelijk voor validators om extra beloningen te verdienen door actief gevalideerde services (AVS) te beveiligen via het opnieuw staken van hun gestakete ETH.

De opmerkelijke groei van de TVL van EigenLayer plaatst het op de tweede plaats, alleen naast Lido, het toonaangevende liquid stakingsprotocol van Ethereum.

Het restakingsprotocol van EigenLayer werd gelanceerd op het Ethereum mainnet in juni 2023, waarbij AVS’s worden geïntroduceerd in de volgende fase van de multi-fasen uitrol in het tweede kwartaal van 2024. Dit innovatieve concept van “restaking” door EigenLayer stelt validators in staat om nieuwe Ethereum-functies te beveiligen, zoals data beschikbaarheidslagen, rollups, bruggen, orakels en cross-chain berichten, en potentieel extra beloningen te verdienen. Dit introduceert een nieuw inkomstenstroom voor validators in de vorm van “security-as-a-service”.

In haar rapport benadrukte Coinbase ook de opkomst van een groeiend ecosysteem rond Liquid Restaking Tokens (LRT’s), die het succes van Liquid Staking Tokens (LST’s) weerspiegelt. Dit ecosysteem telt nu meer dan een half dozijn protocollen, elk met zijn eigen versie van liquid restakings tokens, met diverse incentives en airdrop schema’s. Bovendien, van de 3 miljoen ETH vergrendeld in EigenLayer, is ongeveer 2,1 miljoen ETH, wat neerkomt op 62%, ingepakt in secundaire protocollen.

Coinbase merkte ook het potentiële belang van restaking op als een route voor ETH-rendementen, vooral als er een afname is in de native staking-uitgifte als gevolg van een toename van deelname aan stakingsactiviteiten. Coinbase benadrukte echter ook de verwachte uitdagingen voor Liquid Restaking Tokens (LRT’s) op korte termijn, aangezien de opbrengsten van Actively Validated Services (AVS) relatief laag zijn na de lancering.

Opmerkelijk is dat er tot nu toe nog geen AVS is gelanceerd op het mainnet, met EigenDA, de eerste AVS die naar verwachting begin Q2 2024 wordt uitgerold. EigenDA zal waarschijnlijk functioneren als een databeschikbaarheidslaag vergelijkbaar met Celestia of Ethereum’s blob-opslag.

Gezien het succes van de Dencun-upgrade in het aanzienlijk verminderen van layer-2 (L2) kosten, verwacht Coinbase dat EigenDA nog een ander kanaal zal bieden voor kosteneffectieve L2-transacties, wat bijdraagt aan de diverse toolkit van Ethereum.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!