Nieuwe Coinbase-rapport benadrukt potentiële risico’s in restaking op Ethereum

Coinbase heeft een rapport vrijgegeven dat de aandacht vestigt op het potentiële risico binnen de opkomende restaking-sector op de Ethereum-blockchain.

De restakingmarkt ontwikkelt zich momenteel tot een belangrijk onderdeel van het gedecentraliseerde financiële (DeFi) landschap, echter wordt deze ontwikkeling nu betwist vanwege mogelijke verborgen gevaren. Zo onthulde het recente onderzoek vanuit Coinbase dat hoewel restaking nieuwe kansen biedt voor validators om beloningen te verdienen, het ook gepaard gaat met complexiteiten die zowel financiële als veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

Opkomst van restaking in Ethereum

Het concept van restaking heeft zich ontwikkeld tot een prominente kracht binnen het DeFi-landschap van Ethereum, waarbij het EigenLayer-protocol de op één na grootste DeFi-protocol is op basis van de totale vergrendelde waarde (TVL), met een totaal van $12,4 miljard. Deze innovatieve aanpak stelt validators in staat om hun gestaakte ether opnieuw in te zetten, waardoor ze meer beloningen ontvangen door actief gevalideerde services (AVS) te ondersteunen. Hierdoor wordt restaking een essentieel onderdeel van de infrastructuur van Ethereum, wat de weg vrijmaakt voor verschillende nieuwe service- en middleware-providers op het netwerk.

Het rapport van Coinbase, geschreven door de analisten David Han en David Duong, belicht echter de complicaties en potentiële zwakheden van deze snelgroeiende markt. Volgens hun analyse kunnen de opkomst van liquide restaking tokens (LRT’s) en de basismechanismen van restaking verborgen risico’s met zich meebrengen, zoals niet-transparante stakingoperaties en tijdelijke verstoringen van de onderliggende activa.

Financiële en veiligheidsimplicaties

Het potentieel voor hogere rendementen bij restaking en LRT’s kan validators en gebruikers aantrekken, maar Coinbase waarschuwt dat dergelijke prikkels de risico’s kunnen vergroten. De zoektocht naar hogere winsten zou Liquid Restaking Token (LRT)-providers kunnen aanmoedigen om deel te nemen aan verschillende restakingpraktijken, wat de financiële en veiligheidsrisico’s zou verergeren. Het rapport onderstreept de voorkeur voor beloningen die gecorrigeerd zijn voor risico in plaats van absolute beloningen, aangezien transparantie in dit geval moeilijk te bereiken kan zijn.

Bovendien kan het dynamische karakter van het restaking-ecosysteem, met zijn diverse AVS en veranderende methoden, de beoordeling van risico’s aanzienlijk vergemakkelijken. De analyse van Coinbase wijst erop dat de initiële opbrengsten van AVS mogelijk niet voldoen aan de marktverwachtingen, wat de duurzaamheid en aantrekkingskracht van restaking als langetermijnstrategie kan beïnvloeden.

Desalniettemin erkent Coinbase, ondanks deze zorgen, dat restaking een belangrijke factor is die open innovatie in Ethereum stimuleert. Restaking vergroot niet alleen de bruikbaarheid van het proof-of-stake-model van Ethereum, maar opent ook de deur naar een nieuwe klasse van DeFi-aanbiedingen. De voortdurende groei van de restakingsector illustreert dat het mogelijk is om het hele Ethereum-ecosysteem te veranderen, waardoor klanten nieuwe manieren krijgen om hun winst te maximaliseren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!