Ethereum Dencun-upgrade is live, maar wat betekent dit?

Zoals de titel al aangeeft, heeft Ethereum (ETH) gisteren met succes de Dencun-upgrade geïmplementeerd. Nu klinkt dit natuurlijk allemaal heel mooi, maar veel lezers vragen zich af wat deze upgrade precies inhoudt. Laten we het verder bekijken.

Lagere gaskosten door blobs

De Dencun-upgrade is ontwikkeld om de gaskosten voor zijn Layer-2 (L2) blockchains te verlagen. De upgrade zal EIP-4844 implementeren, ook bekend als “proto-danksharding”, wat de transactiekosten voor L2-blockchains ten goede zal komen. Hierdoor zullen projecten als Arbitrum, Optimism en Polygon enorm profiteren.

De reductie wordt mogelijk gemaakt door ruimtes die zijn gereserveerd op Ethereum-blokken, ‘blobs’ genaamd, waarin transactiegegevens worden opgeslagen die door de L2-netwerken worden verzonden.

Stani Kulechov, de maker van Aave Protocol en CEO van Avara, verklaarde dat deze upgrade toegankelijkheid voor eindgebruikers zal bieden via lagere kosten, vooral voor gebruikers van gedecentraliseerde financiële (DeFi) applicaties. Hij voegde hier het volgende aan toe:

“Door deze barrières te verminderen, maakt Dencun de weg vrij voor innovatie, adoptie en groei van Ethereum.”

Edward Wilson, van on-chain databedrijf Nansen, benadrukte ook de stap naar toegankelijkheid die de Dencun-upgrade vertegenwoordigt. Hij gaf het onderstaande aan:

“Door deze barrières te verminderen, zet Dencun de weg vrij voor verbeterde innovatie, adoptie en groei in het hele Ethereum-ecosysteem.”

Lagere gaskosten zijn echter niet gegarandeerd

De verlaging van de L2-gastarieven van Ethereum is echter niet gegarandeerd, omdat de teams achter deze projecten zich moeten aanpassen aan de veranderingen die Dencun met zich meebrengt, legt Bruno Moniz uit, blockchain-ingenieur bij de Braziliaanse digitale bank Inter. Het is dus mogelijk dat niet alle op Ethereum gebaseerde layer-2-blockchains de komende tijden lagere kosten zullen vertonen. Hij vervolgde met:

“Dit omvat de volgende stappen, waarvan ik denk dat ontwikkelaars door ontwikkelaars worden geïmplementeerd: wijzig de gegevensstructuur van de rollup-transactie om verwijzingen naar de gegevens in blobs op te nemen, met behulp van de nieuwe velden geïntroduceerd door EIP-4844, zoals ‘blob-versie-hashes’ en ‘blob kzg-verplichtingen’; het aanpassen van de transactieverwerkingslogica om de blobgegevens waarnaar wordt verwezen te verifiëren en er toegang toe te krijgen, met behulp van de nieuwe opcodes en functies bepaald in EIP-4844, zoals ‘BLOBVERIFY’ en ‘BLOBREAD’; het implementeren van mechanismen om de beschikbaarheid van blobgegevens te garanderen gedurende de periode die nodig is voor het voltooien van totaaltransacties; het volledig updaten van de off-chain infrastructuur om de opslag en het efficiënt ophalen van datablobs af te handelen.”

Moniz benadrukt dat de meeste van de grootste L2 nauw samenwerken met het kernontwikkelaarsteam van Ethereum om een vlotte transactie te garanderen. Niettemin kreeg Blast te maken met een downtime van meer dan twee uur in verband met de Dencun-upgrade, zo meldt het officiële account via een X-bericht (voorheen Twitter).

Ook snellere transactietijden

Naast het feit dat de kosten verlaagd zullen worden, is de upgrade ook geïmplementeerd om de transactiesnelheid te verhogen, wat op de lange termijn tot grotere aantrekkingskracht leidt. Zo vertelde Andy Bromberg, CEO van Beam Wallet, het volgende aan Decrypt:

“Dencun zal niet alleen de kosten verlagen om meer transacties en investeringen mogelijk te maken, maar ook de deur openen voor concurrerende peer-to-peer- en commerciële betalingen. Bovendien zal afwikkeling het voor mensen gemakkelijker maken om in crypto te stappen en betalingen te verzenden. Dat hadden we niet tijdens de laatste bull run, maar deze keer zijn we klaar om het momentum te benutten voor echte gebruiksscenario’s.”

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!