Paraguay versterkt actie tegen illegale crypto mining-operaties

De regering van Paraguay bereidt zich voor om krachtig op te treden tegen illegale crypto mining-operaties. In een bijeenkomst die afgelopen week werd gehouden tussen ANDE, de Nationale Energieadministratie, het Hooggerechtshof en het Ministerie van Justitie, werd overeengekomen om verschillende acties te versnellen om illegale mining-operaties snel aan te pakken.

Paraguay bereidt zich voor op strijd tegen illegale cryptocurrency-mining

De drie instellingen hebben een interinstitutioneel partnerschap opgezet dat het voor het Ministerie van Justitie mogelijk zal maken om gemakkelijk met deze zaken om te gaan, door verschillende aspecten op te nemen die de vervolging en bestraffing van de actoren in de diefstal van elektrische energie specificeren.

Bovendien verklaarde de president van het Hooggerechtshof, Dr. Luis María Benítez Riera, dat de rechtbanken van het land snel met deze zaken zullen omgaan, met garanties dat het recht op een eerlijk proces zou worden gevolgd.

De populariteit van Paraguay vanwege de relatief lage energietarieven heeft het land sinds 2022 geschaad, toen ANDE waarschuwingen uitte over meerdere illegale crypto mining-operaties die energie uit het elektriciteitsnet onttrokken zonder te betalen. Destijds schatte ANDE deze verliezen op $400.000 maandelijks.

Dit, en de ongunstige mening van de regering over de activiteit, zorgde ervoor dat de regering goedkeuring gaf voor verhogingen tot 50% op de energietarieven die van miners werden geïnd, die klaagden over de levensvatbaarheid van deze activiteiten na deze beslissing.

Het Paraguayaanse justitiesysteem meldde dat het sinds 2019 60 klachten over energiediefstal heeft ontvangen die gekoppeld waren aan cryptomining. In deze gevallen zijn 43 interventies voltooid, die de kwaliteit van de elektrische energieservices beïnvloedden en “ernstige materiële schade” aan ANDE veroorzaakten.

Desalniettemin hebben bedrijven zoals Bitfarms en Pow.re Paraguay gekozen als een hub om hun miningoperaties te vestigen en uit te breiden, gedreven door de goedkope groene hydro-elektrische energiebronnen van het land. Het gebeurd wel vaker dat miningoperaties van locatie wisselen: Zo zijn pas veel Chinese miners naar Ethiopië gegaan.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!