Chinese Bitcoin-miners verplaatsen naar Ethiopië

Volgens het meest recente rapport verplaatsen Chinese Bitcoin (BTC)-miners hun activiteiten naar Ethiopië vanwege de uitzonderlijk lage elektriciteitskosten in het land en de welwillende houding ten opzichte van cryptocurrencies die door de lokale overheid is aangenomen.

Ondanks een verbod op de handel in cryptocurrency, verwelkomde Ethiopië in 2022 Bitcoin-mining als onderdeel van haar strategie om nauwere banden met China aan te halen. Chinese bedrijven, die een cruciale rol speelden bij de bouw van de $4,8 miljard kostende Grote Ethiopische Renaissance Dam, zullen elektriciteit leveren aan deze miners, waarbij de verdieping van de samenwerking tussen Ethiopië en China in het afgelopen decennium wordt benadrukt.

In het midden van een wereldwijde tegenreactie tegen de energie-intensieve Bitcoin-miningindustrie, is Ethiopië naar voren gekomen als een onverwachte toevluchtsoord, met een zeldzame kans voor cryptocurrency-bedrijven. Met toenemende zorgen over klimaatverandering en stroomtekorten staat de $16 miljard per jaar industrie onder toezicht in veel delen van de wereld, waardoor Ethiopië’s welkome houding des te aantrekkelijker is.

Voor met name Chinese bedrijven biedt Ethiopië een unieke kans. Eens dominante spelers in Bitcoin-mining, hebben Chinese bedrijven te maken gehad met stevige concurrentie van lokale rivalen in Texas, het huidige epicentrum van de industrie. De gunstige omstandigheden van Ethiopië bieden deze bedrijven de kans om hun positie in de sector te herwinnen.

Echter, de verhuizing brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee voor zowel de bedrijven als Ethiopië zelf. Eerdere pogingen van ontwikkelingslanden zoals Kazachstan en Iran om Bitcoin-mining te omarmen werden geconfronteerd met uitdagingen toen het energieverbruik van de industrie binnenlandse onrust veroorzaakte. Hierover sprak Jaran Mellerud, CEO van Hashlabs Mining, tegen Bloomberg:

“Ten eerste kunnen landen zonder beschikbare elektriciteit komen te zitten, waardoor er geen ruimte meer is voor miners om uit te breiden. Ten tweede kunnen miners plotseling als ongewenst worden beschouwd door de regering en gedwongen worden om te vertrekken.”

Ethiopische autoriteiten zijn voorzichtig met betrekking tot de controversiële aard van Bitcoin-mining. Ondanks recente toenames in de capaciteit voor energieopwekking, heeft bijna de helft van de bevolking geen toegang tot elektriciteit, waardoor het onderwerp mining gevoelig ligt. Desalniettemin biedt het een kans voor aanzienlijke deviezeninkomsten.

Volgens schattingen van Luxor Technology, een dienstverlener op het gebied van mining, is Ethiopië ook een van de belangrijkste bestemmingen voor Bitcoin-miningapparatuur wereldwijd. Ethan Vera, Chief Operations Officer van Luxor, merkte op dat hoewel hun eerste grote verzendingen van apparatuur naar Ethiopië plaatsvonden in september, het land snel aan belang heeft gewonnen in de mijnbouwsector.

Het door de staat gecontroleerde nutsbedrijf heeft overeenkomsten bevestigd om elektriciteit te leveren aan 21 Bitcoin-miningbedrijven. Echter, het merendeel van hen is in handen van Chinese eigenaren, wat het overwicht van buitenlandse investeringen in deze sector binnen Ethiopië benadrukt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!