Bitcoin-mining gebruikt nu voor 54,5% duurzame energie

Bitcoin (BTC)-mining wordt groener, volgens een recent artikel van Daniel Batten, medeoprichter van CH4 Capital, een leverancier van oplossingen voor methaanmitigatie. Hij schat dat, volgens zijn berekeningen, het Bitcoin-mininggrid nu 54,5% duurzame energie gebruikt en daarmee de enige wereldwijde industrie is die grotendeels wordt aangedreven door deze vorm van energie.

In zijn Bitcoin ESG Forecast #003 betwist Batten het idee dat Bitcoin-mining een door fossiele brandstoffen aangedreven industrie is. Hij erkent dat dit tot Q3 2022 het geval was. Echter, nadat het Chinese mijnbouwverbod werd ingevoerd, verplaatsten mijnwerkers hun activiteiten naar groenere on-grid locaties of duurzame off-grid locaties. Kritiek leverend op het model van Cambridge over bitcoin-emissies als verouderd, verklaarde Batten:

Er zijn geen onafhankelijke modellen of studies meer met hedendaagse gegevens die de these ondersteunen dat Bitcoin voornamelijk wordt aangedreven door fossiele brandstoffen.

Daarnaast onthulde het onderzoek van Batten dat meer Bitcoin-mijnwerkers methaanemissies gebruikten dan voorheen bekend was, waarbij niet nader genoemde bedrijven ventielgas gebruikten om hun mijnactiviteiten van stroom te voorzien. Het proces, waarbij methaan wordt gebruikt om elektriciteit te leveren voor deze activiteiten, laat nog steeds een koolstofdioxidebijproduct achter. Desalniettemin legde Batten uit dat methaan 84 keer meer opwarmend is dan CO2 gedurende 20 jaar, en het gebruiken ervan beter is dan het rechtstreeks in de atmosfeer te laten ontsnappen.

22 mijnbouwbedrijven verminderen methaanemissies, wat een directe compensatie van 7,3% van de netto-emissies oplevert zonder gebruik te maken van koolstofinstrumenten. Hoewel Bitcoin nog steeds meer emissies produceert dan het netwerk compenseert, benadrukte Batten dat het “de snelste industrie kan worden die zonder offsets klimaatnegatief wordt”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!