Nigeriaanse rechtbank beveelt Binance om gebruikersdata te delen

‘S Werelds grootste cryptocurrency-beurs Binance is zojuist door een Nigeriaanse rechtbank bevolen om de Economic and Financial Crimes Commission (EFCC) uitgebreide gegevens te verstrekken over alle Nigeriaanse gebruikers die op haar platform handelen.

De richtlijn, die op 29 februari in een tussentijdse uitspraak door rechter Emeka Nwite werd uitgesproken, volgt op een ex-parte motie die door de EFCC tegen Binance is ingediend. In de motie werd aangevoerd dat de activiteiten van Binance in Nigeria elementen van criminaliteit bevatten, die in strijd zijn met secties 38 van de EFCC Act, 2004, en sectie 15 van de Money Laundering (Prevention and Prohibition) Act, 2022 (zoals gewijzigd).

Een ex-parte motie is een verbod waarbij geen zitting plaatsvindt en waarbij de tegenpartij niet wordt gehoord. Een dergelijk verbod is alleen mogelijk bij grote spoedeisendheid en evidente inbreuk (bron: ipmc.nl).

EFCC-agent Hamma Bello verklaarde in een beëdigde verklaring de noodzaak om een lopend onderzoek af te ronden na het ontvangen van inlichtingen over vermeend witwassen van geld en terrorismefinanciering waarbij Binance betrokken was.

Het EFCC-team ontdekte in het onderzoek dat gebruikers het platform gebruikten voor illegale activiteiten, waaronder prijsmanipulatie, wat leidde tot verstoringen op de valutamarkt en devaluatie van de naira, wat leidde tot het verzoek om de naira van het handelsplatform van Binance te verwijderen. In reactie daarop stelde Nathaniel Luz, CEO van Flincap, een gesprek voor tussen Binance en de Nigeriaanse overheid.

Presidentieel adviseur Bayo Onanuga beschuldigde in een eerder statement platforms als Binance er al van de lokale valuta te manipuleren en een enorme daling teweegbrachten. De functionaris stelde ook voor om platforms zoals Binance in het land te verbieden.

Eerder werden twee bestuursleden van de beurs – Tigran Gambaryan en Nadeem Anjarwalla – ook al tegen hun wil twee weken vastgehouden in Nigeria, te midden van beschuldigingen dat de beurs lokaal illegale transactiewinsten heeft gemaakt, volgens meerdere mediaberichten.

Nigeria is wereldwijd een van de snelst groeiende crypto-economieën geworden en de op een na grootste in crypto-adoptie in 2023. Het is dan ook zeer interessant om in de gaten te houden hoe de regering met dit soort kwesties omgaat, aangezien het een flinke impact kan hebben op de gehele cryptomarkt.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!