Rechter besluit dat Craig Wright niet Satoshi Nakamoto is

Op 14 maart heeft rechter James Mellor volgens een rapport van BitMEX Research besloten dat Craig Wright, een Australische informaticus die sinds 2016 beweert Satoshi Nakamoto te zijn, de mysterieuze oprichter van het Bitcoin-netwerk, niet de echte Nakamoto is. De rechtszaak, aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA) tegen Wright, heeft zijn afsluitende argumenten in Londen bereikt.

Wright is niet Satoshi Nakamoto

Een Britse rechtbank heeft officieel geoordeeld dat Craig Wright, de Australische informaticus die al lang beweert Satoshi Nakamoto te zijn, de pseudonieme maker van Bitcoin, niet de auteur is van het Bitcoin-witboek noch de maker van de cryptocurrency. Het vonnis werd uitgesproken door rechter James Mellor aan het einde van het proces tussen Wright en de Crypto Open Patent Alliance (COPA).

De zaak, die wereldwijd veel aandacht heeft gekregen, ontstond als gevolg van de inspanningen van COPA om te voorkomen dat Wright intellectuele eigendomsrechten claimt op de technologie van Bitcoin en andere ontwikkelaars binnen de blockchain-sector aanklaagt. COPA, een alliantie die zich richt op het handhaven van open toegang tot cryptotechnologie, heeft Wright voor de rechter gedaagd om een uitspraak te verkrijgen tegen zijn beweringen de bedenker van het digitale activum te zijn.

Na het horen van de slotpleidooien, oordeelde rechter Mellor dat het bewijs tegen Wright’s beweringen “overweldigend” was. In zijn verklaring gaf Mellor aan dat hij van plan is een uitspraak op te stellen waarin wordt bevestigd dat Wright niet Nakamoto is, niet de maker van Bitcoin, niet de auteur van het Bitcoin-witboek, noch de bedenker van de onderliggende technologie van Bitcoin. Deze beslissing betekent een cruciaal moment voor Bitcoin, omdat het mogelijk een einde maakt aan jaren van speculatie en juridische spanning over de identiteit van Satoshi Nakamoto.

COPA beschuldigt Wright van uitgebreide documentvervalsing in zijn bewering om Satoshi Nakamoto te zijn

Sinds Wright voor het eerst met deze claim naar buiten kwam, heeft het voor de nodige controverse gezorgd. Terwijl sommigen hem steunen, zijn velen in de gemeenschap sceptisch en eisen zij overtuigender bewijs van zijn betrokkenheid bij de creatie van Bitcoin.

COPA heeft geprobeerd een gerechtelijk bevel te verkrijgen om Wright te weerhouden van voortdurende beweringen dat hij Nakamoto is. Wright wordt beschuldigd van het vervalsen van documenten om zijn claim als de anonieme maker van Bitcoin te ondersteunen. In hun laatste verklaring heeft COPA benadrukt dat “Dr. Wright op een buitengewone schaal betrapt is op liegen,” waarbij hij een volledig verzonnen biografische geschiedenis heeft gemaakt en herhaaldelijk vervalste documenten heeft geproduceerd om dit te staven.

De juridische procedures begonnen op 5 februari. Op 24 januari stelde Wright een schikking buiten de rechtszaal voor, die COPA afwees.

COPA, opgericht in 2020, streeft naar het bevorderen van de adoptie en ontwikkeling van cryptotechnologieën en het verwijderen van patenten als belemmering voor groei en innovatie. De alliantie telt 33 leden, waaronder Coinbase, Block, Meta, MicroStrategy, Kraken, Paradigm, Uniswap en Worldcoin.

In 2023 nam Wright juridische stappen tegen 13 ontwikkelaars van Bitcoin Core en verschillende bedrijven, waaronder Blockstream, Coinbase en Block, waarbij hij hen beschuldigde van inbreuk op het auteursrecht met betrekking tot het Bitcoin-witboek, de bestandsstructuur en de databaserechten van de Bitcoin blockchain.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!