Altseason om de hoek terwijl BTC-dominantie sterk daalt

In de afgelopen 20 dagen heeft Bitcoin (BTC) vier procentpunten van zijn marktdominantie in de cryptocurrency verloren, wat een ‘altseason’ aanwakkert. Een verlies in dominantie betekent dat belangrijke cryptocurrencies beter presteren dan de marktleider, waarbij zij kapitaal absorberen.

Opmerkelijk genoeg staan deze gebeurtenissen ook bekend als rally’s van altcoins, of ‘altseasons’, als ze zich uitstrekken over een langere tijdsperiode. Cryptocurrency-handelaren verplaatsen doorgaans een deel van hun winsten naar deze altcoins, in de verwachting te profiteren van hun hogere volatiliteit, waardoor een altseason wordt aangewakkerd.

In het bijzonder is de Bitcoin Dominance Index (BTC.D) een van de meest gebruikte indicatoren om dit seizoen aan te geven. De index wordt berekend door de marktkapitalisatie van Bitcoin te delen door de totale kapitalisatie. Daarom betekent de daling van BTC.D dat investeerders meer kapitaal in andere cryptocurrencies inzetten dan in BTC.

Op het moment van schrijven is de index sterk gedaald naar 51,43%, nadat hij was afgebroken van het laagste punt in november op 51,82%. De dominantie van Bitcoin is sinds 16 oktober niet zo laag geweest, wat een keerpunt markeert na een hoogtepunt van 55,35% op 7 december.

Ondertussen heeft de Total Crypto Market Cap 2 Index meerjarige hoogtepunten bereikt op $796,955 miljard. Deze index meet de marktkapitalisatie van de cryptocurrency, exclusief Bitcoin.

Interessant genoeg is de index sinds 16 oktober met 55,57% gestegen, wat een toename van $283,564 miljard in die periode betekent. Aan het begin van 2023 had elke cryptocurrency behalve BTC een marktkapitalisatie van $468 miljard, wat een stijging van 70% markeert.

Recentelijk nam Solana (SOL) de leiding in de altseason met een indrukwekkende stijging van 1.072% op jaarbasis (YTD). Het veroverde de 4e positie onder de meest waardevolle cryptocurrencies, nadat het BNB Chain (BNB) en andere DeFi-concurrenten had onttroond.

Voorlopig lijkt Bitcoin Cash (BCH) de aanleiding te zijn geweest voor het eerdergenoemde daling van de dominantie van zijn kernconcurrent. Andere alternatieven komen ook in de schijnwerpers, zoals de laagkapitaal genoemde door Elon Musk’s AI, Grok, als een levensvatbaar betalingsinstrument op X.

Het is echter belangrijk te begrijpen dat altcoins lagere liquiditeit en hogere volatiliteit hebben. Deze eigenschappen stellen investeerders bloot aan nog grotere risico’s, dus ze moeten voorzichtig blijven bij het investeren in altcoins. Het grondig onderzoeken van projecten waarin ze kapitaal inzetten, is cruciaal.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!