Ethereum zal beter presteren dan Bitcoin in 2024, aldus JPMorgan

Hoewel vele marktdeelnemers reikhalzend uitkijken naar de aankomende Bitcoin halvering, verwachten analisten van de grootste bank ter wereld, JPMorgan Chase & Co., dat de nummer twee cryptocurrency van dit moment het een stuk beter zal doen in 2024.

De analist gaven in een recent rapport aan dat zij verwachten dat Ethereum (ETH) volgend jaar beter zal presteren dan de koningsmunt, te midden van een cruciale netwerkupgrade voor eerstgenoemde en een enorm teleurstellende ETF-lancering voor laatstgenoemde, aldus JPMorgan.

De analisten betoogden dat de komende “Protodanksharding” (EIP-4844)-upgrade van Ethereum de netwerkactiviteit zal helpen versterken na een rustige periode waarin de Ethereum koers ondermaats heeft gepresteerd ten opzichte van andere crypto’s.

De naderende comeback van Ethereum

Protodanksharding, verwacht voor april, markeert een voorbereidende stap voor de volledige implementatie van ‘danksharding’ – een schaaltechniek die de layer-2-netwerken van Ethereum zal versterken met meer transactiedoorvoer en lagere kosten.

Als gevolg hiervan, verwacht Nikolaos Panigirtzoglou, Managing Director bij JPMorgan, dat Ethereum een stuk beter zal presteren dan Bitcoin en andere cryptocurrencies.

De voorspelling weerspiegelt die van de Britse bankgigant Standard Chartered in oktober, die een ETH-prijs van $8000 voorspelde tegen 2026, deels als gevolg van technische upgrades zoals danksharding.

Tot nu toe heeft JPMorgan de netwerkactiviteit van Ethereum als teleurstellend omschreven. Sinds de upgrade in Shanghai in april heeft de activiteit geen betekenisvolle heropleving gekend, afgezien van staken, ondanks een heropleving van DeFi en NFT’s op andere netwerken.

Een voorbeeld van zo’n alternatief netwerk is Bitcoin, dat dankzij het nieuwe populaire Ordinals-protocol steeds meer terrein wint als nieuw platform voor NFT’s en tokenisatie. In tijden van piekactiviteit beginnen de door Bitcoin geïnde transactiekosten op ongebruikelijke wijze te wedijveren met die van Ethereum.

Bitcoin versus Ether

Door prijsactie is BTC tot nu toe met 158% gestegen, terwijl ETH met 90% is gestegen. Toch wordt volgens JPMorgan niet verwacht dat de outperformance van eerstgenoemde stand zal houden – ondanks grote aankomende gebeurtenissen waarvan algemeen wordt verwacht dat ze verdere winsten zullen katalyseren. Ze gaven het volgende aan:

“Overmatig optimisme bij crypto-investeerders als gevolg van een aanstaande goedkeuring van spot bitcoin ETF’s door de SEC heeft bitcoin naar het overboughtniveau van 2021 verschoven.”

Hoewel velen beweren dat een reeks Bitcoin ETF-goedkeuringen voor meer institutioneel kapitaal in BTC zou kunnen zorgen, gelooft de bank dat kapitaal eenvoudigweg zal verschuiven van bestaande Bitcoin-investeringsinstrumenten: Grayscale, futures-ETF’s, mining-bedrijven en anderen.

Wat de halvering van Bitcoin in april betreft, gaf JPMorgan aan dat deze gebeurtenis al is ingeprijsd op basis van de huidige kosten van BTC-productie voor miners:

“Gezien de huidige verhouding tussen de prijs van bitcoin en de productiekosten op dit moment ongeveer x2,0 bedraagt, zou dit impliceren dat de halvering van de bitcoin in 2024 grotendeels in de prijs zit”, schreven analisten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!