Amazon lanceert zijn eigen AI-chatbot Q

Amazon lijkt eindelijk een antwoord te hebben op ChatGPT. De technologiegigant kondigde gisteren namelijk aan dat het Q zal lanceren – een zakelijke chatbot aangedreven door generatieve kunstmatige intelligentie.

Concurrenten reageren op ChatGPT

De aankondiging, gedaan in Las Vegas tijdens een jaarlijkse conferentie die het bedrijf organiseert voor zijn AWS-cloudcomputingdienst, vertegenwoordigt de reactie van Amazon op rivalen die chatbots hebben uitgerold die de aandacht van het publiek hebben getrokken.

De lancering van ChatGPT door de San Francisco-startup OpenAI een jaar geleden leidde tot een golf van publieke en zakelijke belangstelling voor generatieve AI-tools die e-mails, marketingpraatjes, essays en andere tekstpassages kunnen uitspugen die lijken op het werk van mensen.

Die aandacht leverde aanvankelijk een voordeel op voor OpenAI’s belangrijkste partner en financier, Microsoft, die rechten heeft op de onderliggende technologie achter ChatGPT en deze heeft gebruikt om zijn eigen generatieve AI-tools te bouwen, bekend als Copilot. Maar het spoorde ook concurrenten als Google aan om hun eigen generatieve AI-tools te bouwen.

Deze chatbots vormen een nieuwe generatie AI-systemen die kunnen converseren, op verzoek leesbare tekst kunnen genereren en zelfs nieuwe afbeeldingen en video’s kunnen produceren op basis van wat ze hebben geleerd uit een enorme database van digitale boeken, online geschriften en andere media.

Amazon zei dinsdag dat Q dingen kan doen zoals het synthetiseren van inhoud, het stroomlijnen van de dagelijkse communicatie en het helpen van werknemers met taken zoals het genereren van blogposts. Bedrijven kunnen Q ook verbinden met hun eigen gegevens en systemen om een ​​op maat gemaakte ervaring te krijgen die relevanter is voor hun bedrijf.

Momenteel beschikbaar als preview

Hoewel Amazon de rivalen Microsoft en Google voorloopt als de dominante aanbieder van cloud computing, wordt het niet gezien als de leider in het AI-onderzoek dat heeft geleid tot vooruitgang op het gebied van generatieve AI.

Een recente Stanford University-index die de transparantie van de top 10 fundamentele AI-modellen meet, waaronder Titan van Amazon, plaatste Amazon onderaan. Stanford-onderzoekers zeiden dat minder transparantie het moeilijker kan maken voor klanten die de technologie willen gebruiken om te weten of ze dat veilig kunnen doen, naast andere problemen.

Het bedrijf daarentegen maak flinke stappen. Amazon zei in september dat het tot 4 miljard dollar zou investeren in de AI-startup Anthropic, een in San Francisco gevestigd bedrijf dat is opgericht door voormalige medewerkers van OpenAI.

De technologiegigant heeft ook nieuwe diensten uitgerold, waaronder een update voor zijn populaire assistent Alexa, zodat gebruikers meer mensachtige gesprekken kunnen voeren en door AI gegenereerde samenvattingen van productrecensies voor consumenten.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!