Amazon investeert $4 miljard in AI-bedrijf Anthropic

E-commerce gigant Amazon heeft maandag aangekondigd dat het tot wel $4 miljard zal investeren in het kunstmatige intelligentiebedrijf Anthropic en een minderheidsbelang in het bedrijf zal nemen. Als onderdeel van deze strategische samenwerking zal de clouddivisie van Amazon, AWS, de rol op zich nemen van de belangrijkste dienstverlener voor cruciale workloads van Anthropic, waaronder veiligheidsonderzoek en de ontwikkeling van toekomstige fundamentele modellen.

Deze zet onderstreept de agressieve inzet van Amazon op het gebied van kunstmatige intelligentie, terwijl het probeert bij te blijven bij concurrenten zoals Microsoft en Google van Alphabet.

Anthropic werd ongeveer twee jaar geleden opgericht door voormalige leidinggevenden van OpenAI en introduceerde onlangs zijn nieuwe AI-chatbot genaamd Claude 2. Amazon wil profiteren van de hype en belofte van zogenaamde generatieve AI, waaronder technologieën zoals OpenAI’s ChatGPT, evenals Anthropic’s Claude-chatbots.

Anthropic en AWS bundelen hun krachten

De twee bedrijven hebben maandag aangekondigd dat ze een strategische samenwerking aangaan om generatieve AI verder te ontwikkelen, waarbij de startup Amazon Web Services heeft gekozen als zijn belangrijkste cloudprovider. Anthropic zei dat het AWS-klanten vroegtijdige toegang zal bieden tot unieke functies voor modelaanpassing en fijnafstemmingsmogelijkheden.

In deze strategische samenwerking zal AWS dus een cruciale rol spelen als de belangrijkste cloudprovider van Anthropic, met name voor kritieke workloads zoals veiligheidsonderzoek en de ontwikkeling van toekomstige fundamentele modellen.

Anthropic heeft er ook voor gekozen om gebruik te maken van de AWS Trainium- en Inferentia-chips voor de constructie, training en implementatie van zijn aankomende fundamentele modellen. Deze beslissing stelt Anthropic in staat om te profiteren van de concurrentievoordelen die AWS biedt, waaronder kosteneffectiviteit, hoge prestaties, schaalbaarheid en robuuste beveiligingsmaatregelen.

AI-markt blijft groeien

Dit jaar is echter niet Google of Amazon maar chipbedrijf Nvidia het bedrijf dat het meest heeft geprofiteerd van de boom in generatieve AI. Nvidia’s belangrijkste product is een type halfgeleider dat bekend staat als een grafische verwerkingsunit, die kan worden gebruikt om enorme AI-modellen te trainen. Op een gegeven moment was de voorraad van Nvidia meer dan 200% gestegen, omdat het bedrijf de financiële prognoses overtrof vanwege de groeiende adoptie van AI.

In zekere zin heeft de deal van Amazon met Anthropic tot doel te laten zien dat er alternatieve chips zijn die kunnen worden gebruikt voor AI-toepassingen.

Amazon wil zich positioneren als de one-stop-shop voor AI. De e-commerce gigant ontwerpt zijn eigen chips voor het trainen van enorme AI-modellen. Via Amazon Bedrock kunnen klanten ook hun eigen generatieve AI-toepassingen ontwerpen met behulp van bestaande modellen, die allemaal worden uitgevoerd op de Amazon-cloud. Het bedrijf verkoopt ook zijn eigen AI-toepassingen.

Anthropic heeft al enkele prominente investeerders, waaronder Google en Salesforce Ventures. Deze steun komt terwijl techreuzen blijven inzetten op AI-bedrijven, een beweging die werd aangewakkerd door de multi-miljardeninvestering van Microsoft in ChatGPT-maker OpenAI in januari.

Amazon zet ook stappen richting regulering

Ondertussen hebben zowel Amazon als Anthropic zich in juli aangesloten bij president Biden en andere bedrijfsleiders in het Witte Huis om hun toewijding aan een reeks vrijwillige beloften te uiten die gericht zijn op het bevorderen van de veilige, verantwoorde en effectieve ontwikkeling van AI-technologie. Deze toezeggingen bouwen voort op de lopende inspanningen van Amazon en Anthropic om de veiligheid, beveiliging en verantwoorde vooruitgang en implementatie van AI te ondersteunen en zullen doorgaan via deze uitgebreide samenwerking.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!