Duits politicus pleit voor Bitcoin als wettig betaalmiddel

De vertegenwoordiger van de Duitse Bondsdag heeft onlangs gepleit om van Bitcoin (BTC) een wettig betaalmiddel te maken, met als doel het te integreren in het Duitse financiële landschap.

Joana Cotar, een vertegenwoordiger van de Duitse Bundestag (federaal parlement), heeft Bitcoin publiekelijk onderschreven als wettig betaalmiddel in Duitsland. Deze uitspraak kwam naar voren in een recent interview, waarin Cotar haar ambities deelde om Bitcoin te integreren in het reguliere financiële landschap van Duitsland.

Verder onthulde Cotar plannen om een ​​“vooronderzoek” te starten om een ​​juridisch kader te formuleren voor de officiële erkenning van BTC als wettig betaalmiddel in het land.

Cotar verdedigt Bitcoin als wettig betaalmiddel

Door de noodzaak van een goed uitgebalanceerd regelgevingsklimaat te benadrukken, benadrukte Cotar het belang van het bieden van rechtszekerheid aan bedrijven en burgers. Haar aanpak richt zich op potentiële problemen in verband met het gebruik van Bitcoin, zoals het witwassen van geld en belastingontduiking, terwijl de innovatieve en bevrijdende werking van de cryptocurrency behouden blijft.

Cotar heeft het initiatief “Bitcoin in de Bondsdag” gelanceerd om voor haar zaak binnen het Duitse wetgevende landschap te pleiten. Het heeft tot doel haar parlementaire collega’s voor te lichten over de diverse voordelen van Bitcoin, en zo een beter geïnformeerd besluitvormingsproces te bevorderen.

Cotar onderstreepte het belang van het bevorderen van de vrijheidsaspecten van Bitcoin, waarbij ze de noodzaak benadrukte van privacybescherming, robuuste beveiligingsnormen en een regelgevende aanpak die onnodige beperkingen vermijdt.

In tegenstelling tot veel collega’s die het cryptospectrum breed bekijken, richt Cotar zich uitsluitend op Bitcoin. Ze dringt aan op de oprichting van een formele commissie van de Bondsdag die de technologische verschillen tussen Bitcoin en andere crypto-activa erkent, waarbij ze zich primair richt op het maatschappelijke belang van Bitcoin. Cotar verduidelijkte dan ook dat haar bedoelingen uitsluitend gericht op zijn op de primaire cryptocurrency.

Een verzet tegen de digitale euro

Het standpunt van Cotar is een krachtig verzet tegen de Central Bank Digital Currency (CBDC) vanuit Europa en stelt dat het gedecentraliseerde karakter van Bitcoin het een geschikter digitaal bezit maakt voor Duitsland, waarbij de rol ervan wordt benadrukt bij het vergroten van de financiële vrijheid en privacy.

Dit perspectief staat in schril contrast met de voortdurende inspanningen van de Europese Centrale Bank (ECB) om een ​​digitale euro te ontwikkelen. De ECB ziet de digitale euro als een universeel toegankelijke digitale munt die een hoge mate van privacy biedt en directe betalingsafwikkelingen mogelijk maakt.

Terwijl Cotar pleit voor de adoptie van Bitcoin, werkt de ECB actief samen met Europese instellingen om het optimale ontwerp van de digitale euro te bepalen, waarbij wordt gezorgd voor afstemming op de behoeften en voorkeuren van mensen. Dat sluit aan bij de mondiale trend van adoptie van digitale valuta door de centrale banken, met landen als Ierland, Spanje, Frankrijk en Italië onderzoeken prototypen van de digitale euro.

Cotar’s streven naar Bitcoin als wettig betaalmiddel in Duitsland kan het land positioneren als een pionier in het adopteren van Bitcoin op overheidsniveau. Deze stap kan er ook toe leiden dat andere landen hun standpunt over Bitcoin heroverwegen, vooral gezien de substantiële economische invloed van Duitsland in Europa en wereldwijd.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!