Nigeria en de UK Foundation lanceren Code Clubs voor digitale geletterdheid

De federale regering van Nigeria, via het Ministerie van Communicatie, Innovatie en Digitale Economie, is een partnerschap aangegaan met de in het VK gevestigde liefdadigheidsinstelling voor computercursussen, de Raspberry Pi Foundation, om Code Clubs in heel Nigeria te lanceren.

Het initiatief is opgezet voor studenten van 7 tot 17 jaar, en de Code Clubs vertegenwoordigen een reeks naschoolse kunstmatige intelligentie (AI) programmeerclubs met als doel het bevorderen van digitaal geletterde en innovatieve jonge geesten in Nigeria.

In een verklaring uitgegeven op woensdag 8 november kondigde het ministerie aan dat de Code Clubs deelnemers zullen introduceren in de wereld van codering en digitale technologie en hen zullen aanmoedigen creatieve probleemoplossing toe te passen in hun dagelijks leven. Deze clubs, die aanvankelijk zullen beginnen vanuit 17 kennisuitwisselingscentra, zullen verder uitbreiden naar andere locaties in de zes geopolitieke zones van Nigeria.

Bosun Tijani, minister van Communicatie, Innovatie en Digitale Economie, benadrukt het belang van het bevorderen van een kennispijplijn in Nigeria via gratis codeerclubs in samenwerking met de Raspberry Pi Foundation. Het initiatief heeft tot doel de digitale economie van Nigeria te versnellen door technische kennis en talentontwikkeling te verbeteren.

Binnen de samenwerking zal de Raspberry Pi Foundation uitgebreide toolkits, ondersteuning en richtlijnen bieden aan opvoeders en jonge deelnemers. Tegelijkertijd zal het ministerie toezicht houden op de oprichting en werking van Code Clubs landelijk via een samenwerkingskader.

De partners, waaronder individuen, onderwijsinstellingen en enthousiaste organisaties die zich inzetten voor de bevordering van computeronderwijs, zullen worden ondersteund met middelen, steun en operationele begeleiding door een aangewezen centrale organisatie.

Het ministerie meldt dat de onderwijsroutes die aan Code Club-partners worden aangeboden, een divers scala aan coderings- en technologiegerelateerde onderwerpen zullen omvatten, waaronder robotica en elektronica, game-ontwikkeling, algoritmen en probleemoplossing, inleiding tot codering, basisconcepten, web-ontwikkeling, programmeertalen en op projecten gebaseerd leren.

In oktober heeft de Nigeriaanse overheid een programma onthuld dat subsidies van 5 miljoen naira ($6.444) verleent aan 45 op AI gerichte startups en onderzoekers. Dit initiatief maakt deel uit van het onlangs gelanceerde Nigeria Artificial Intelligence Research Scheme, dat tot doel heeft de uitgebreide toepassing van AI voor economische vooruitgang te bevorderen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!