eNaira geen gevaar voor financiële stabiliteit, aldus Nigeriaanse centrale bank

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) moest publiekelijk verzekeren dat haar eNaira-project – een van ’s werelds eerste operationele digitale valuta van de centrale bank (CBDC) – de financiële stabiliteit van het land niet bedreigt.

Het persbericht van de CBN werd uitgebracht op 9 oktober als reactie op “nieuwsberichten op enkele mediaplatforms” die suggereren dat de eNaira de financiële stabiliteit van Nigeria bedreigt. Sommige nieuwsartikelen – bijvoorbeeld die gepubliceerd in een dagelijkse Nigeriaanse krant, Punch – verwijzen naar het recent uitgebrachte rapport van de CBN getiteld “Economie van Digitale Valuta: Een Boek met Lezingen”.

In dit rapport benadrukken CBN-experts de geleidelijke opkomst van de adoptie van eNaira, met een marktaandeel van 0,2% in vergelijking met de liquiditeit van Nigeriaanse banken. Ze geven ook toe dat de fondsen die door burgers worden bewaard in de eNaira-wallets niet kunnen worden gebruikt door commerciële banken. Het hypothetische gevaar dat uit deze observatie kan ontstaan, is het gebrek aan liquiditeit dat banken zouden ondervinden in het geval van volledige adoptie van de eNaira. Dit is echter een van de fundamentele theoretische aspecten van de discussie over elke CBDC.

In haar verklaring geeft de CBN niet veel uitleg en beperkt zich tot een eenvoudige afwijzing van de beweringen in de media en verwijst naar het “diepgaande begrip van CBDC’s” dat verankerd is in haar rapport:

“De structuur van de eNaira blijft evolueren en ondergaat aanpassingen gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring op alle interfaces. We moedigen Nigerianen aan om de technologie te omarmen voor onder andere een grotere financiële inclusie.”

Een recente wereldwijde enquête onder respondenten uit 15 landen geeft aan dat Nigeria de meest cryptocurrency-bewuste bevolking ter wereld heeft. Volgens een gezamenlijke studie van ConsenSys en YouGov is 99% van de Nigerianen meer bekend met Web3 dan mensen in grote economieën zoals het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Japan en Duitsland.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!