Frankrijk opent instituut voor blockchain en crypto-onderzoek

Op 8 november vond de formele opening plaats van het Institute of Crypto-Assets, het eerste in zijn soort, in het Léonard de Vinci-centrum in het zakendistrict net buiten Parijs, Frankrijk. Het instituut zal onderzoek naar blockchain-technologie en cryptocurrencies ondersteunen en uitvoeren. Het wetenschappelijk comité omvat 11 experts van belangrijke Franse onderwijsinstellingen, zoals het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) en de École polytechnique.

Een commissie van 6 professionals, waaronder mede-oprichter van Ledger, Nicolas Bacca, en oprichter van de crypto exchange Paymium, Pierre Noizat, zal ook toezicht houden op het werk van het instituut. Volgens Cyril Grunspan, de directeur van het Cryptoassets Institute, zal het zich voornamelijk richten op educatieve doelen:

“Ons doel is niet om te lobbyen, maar om een forum te creëren voor discussie over crypto-activa.”

Bij de opening werden twee lezingen gehouden: historicus Jacques Favier sprak over de geschiedenis van valuta tot aan Bitcoin, en cryptograaf David Pointcheval overwoog zero-knowledge proofs en anonimiteit. Het instituut gaat regelmatig dergelijke openbare evenementen organiseren.

Frankrijk streeft actief naar een leidende rol in Europa op het gebied van digitale economie en innovaties. In september onthulde de lokale telecomgroep Iliad een investering van 100 miljoen euro ($106 miljoen) om de oprichting van een “excellentie-lab” voor AI-onderzoek in Parijs te financieren. Naast het lab heeft Iliad wat het beschouwt als “de krachtigste cloud-native AI-supercomputer die tot nu toe in Europa is ingezet” verworven.

Te midden van de marktcrisis in de eerste helft van 2023 wisten Franse crypto-ondernemingen 27% van alle nieuwe investeringsdeals binnen te halen in de fintech-sector.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!