Bitcoin koers herstelt – Wat kunnen we verwachten in mei?

Allereerst willen we Fortune favours the Brave bedanken voor deze Bitcoin analyse. Vergeet hen niet op Discord te volgen door hier te klikken of volg hen op X door hier te drukken!

Sell in may and go away? Na maar liefst 7 maanden groene candles zit de eerste rode candle erop, al je dopamine eruit getrokken om vervolgens een bearish engulfing te vormen net boven all time high. Dit is wat de markt met je kan doen. Hij zet je op het verkeerde been wanneer je het niet verwacht, een goede reality check. Wat kunnen we verwachten van de maand mei?

Bitcoin monthly returns

“Sell in May and go away” is een bekend gezegde in de financiële wereld. Het suggereert dat het slim is om je aandelen te verkopen aan het begin van mei en de markt een tijdje te vermijden, meestal tot september. Waarom? Historisch gezien zijn de zomermaanden vaak wat zwakker voor de aandelenmarkt. Dus, door in mei te verkopen, vermijd je potentieel verlies tijdens deze periode. Natuurlijk werkt deze strategie niet altijd perfect, maar het is gebaseerd op historische trends en statistieken die laten zien dat de markt soms wat minder actief is tijdens de zomermaanden. Moeten we hier rekening mee houden?

Natuurlijk, maar er zijn ook gegevens die suggereren dat mei altijd een groene maand is geweest tijdens Amerikaanse verkiezingsjaren. Dit heeft dus een slagingspercentage van 100% “tot nu toe ;)” Over het algemeen heeft mei een gemiddelde stijging van +6,63% bij Bitcoin & een mediaan van -3.92%.

Bearish engulfing candle

Helaas sloot april af met een bearish engulfing candle. Dit patroon suggereert meestal dat de volgende candle ook bearish zal zijn. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden op hogere tijdframes.

Bearish voorbeelden weekly

In deze voorbeelden is duidelijk te zien dat de candles die volgden op het bearish engulfingpatroon overwegend bearish waren, zelfs als er sprake was van enkele wicks.

Bullish voorbeelden weekly

In de voorbeelden die ik heb gemarkeerd met een groene box, is duidelijk te zien dat dit patroon niet altijd consistent werkt. Met name tijdens bullruns zagen we na een bearish engulfing candle af en toe toch een groene afsluiting van de volgende maand.

Bullmarket support band

Nu we de bullmarket support band naderen is het absoluut van belang dat we deze gaan houden, in crypto is dit een belangrijke maatstaf om te bepalen of we bullish mogen zijn of bearish in bepaald situaties. Zit je erboven en weet je hem bullish te testen? Dan ben je uitermate bullish, zit je eronder, test je hem en weerkaatst de prijs van de band dan ben je uitermate bearish. De onderkant van de band ligt momenteel op $55.425 & de bovenkant ligt op $55.950. Laten we eens kijken naar vergelijkbare situaties in vorige bullruns.

Bullrun van ’21

In de cycle hiervoor wisten we hem maar 1 keer te testen net voor de echt run begon. Daarna wisten we hem niet te houden en zaten we ongeveer +-10 weken in een bearmarket om het zo maar even te noemen.

Bullrun van ’16 & ’17

In de cycle van 2016 & 2017 wist de prijs de band vaak te testen, ongeveer 8 keer… En de keer dat we het niet deden begon de bearmarket van 2018.

Bullrun van ’12 & ’13

In de bullrun van 2012 en 2013 werd de band vaak positief getest, wat meestal resulteerde in een voortzetting van de trend. Er was echter één uitzondering: op een bepaald moment zakte de prijs een week lang onder de band, om vervolgens weer erboven te klimmen.

Nu we de band naderen, is het buitengewoon belangrijk dat we deze vasthouden. De keren dat we de band niet vasthielden, resulteerden namelijk vaak in een langere periode van neerwaartse druk of van accumulatie.

EMA 5 – Monthly

Een andere EMA die we in bullruns nooit verloren zijn is de EMA 5 op de Monthly tijdframe. In alle bullruns zijn we er nooit onder gesloten en we zitten er momenteel precies op. Hij ligt op dit moment op $56.528. Dit betekent niet dat we er niet onder kunnen wicken, dat kan absoluut wel, als je kijkt naar de voorbeelden is goed te zien dat je er vaker onder wicked maar er niet onder sluit.

Voorbeeld cycle ’13

We hebben een voorbeeld waarbij we nu ongeveer dezelfde priceaction zien van de EMA, waarbij de EMA dus horizontaal ligt. Uit 2013, daar wisten we hem ook op de monthly te houden maar er wel onder te wicken, en flink ook. De huidige monthly ligt ook horizontaal.

Bearish case

Op de afbeeldingen is duidelijk te zien dat wanneer we er wel onder wisten te sluiten dat we of dan wel in een bearmarket zaten of in een langere periode van accumulatie. Dus ook bij deze EMA is het belangrijk dat we hem houden willen we snel de uptrend terug zien.

Vergelijkbare price action in eerdere bullruns & update bars pattern

We hebben de afgelopen tijd de bekende bars pattern nauwkeurig gevolgd, en het leek bijna te perfect om waar te zijn, maar zoals mijn moeder me ooit vertelde: “als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.” En in dit geval lijkt dat ook zo te zijn… Maar niet getreurd, laten we eens kijken naar eerdere correcties, op wat voor correctie uit eerdere bullruns lijkt dit? Want we zetten op de ‘medium’ schaal een lower low, maar op de macro nog niet. Laten we eens kijken wanneer dat eerder gebeurd is en waar dat positief heeft uitgepakt.

Voorbeelden

In deze voorbeelden zet de prijs ook een lower low. Maar de recovery wordt snel gekenmerkt door een V-shape recovery, de keren dat we het niet deden zagen we een bearmarket of een langere periode van accumulatie. Het is de nu belangrijk om een V-shape recovery te zien, anders ben ik bang dat we langer zijwaarts kunnen gaan. Hoe dan ook levert het je ook kansen op…

Elliott Wave Count

Als dit een Elliott wave – 5 wave move is dan zouden we nu in wave 4 zitten. Wave 4 komt typisch niet verder dan de 0.328 retracement, waar omgekeerd ook de golden pocket ligt en toevallig ook de bullmarket support band.. Toeval? De tijd zal het leren of we inderdaad in een wave 4 zitten.

Conclusie: ‘When in doubt, zoom out & de tijd’

Over het algemeen lijkt dit een vrij normale correctie te zijn binnen een bullrun. Tot nu toe hebben we een correctie van ongeveer 19% gezien, wat in lijn ligt met eerdere correcties tijdens deze run. Persoonlijk geloof ik niet dat we langdurig onder de 60K zullen blijven, vooral omdat de elektriciteitskosten voor miners momenteel rond dat niveau liggen, wat suggereert dat ze de prijs daarboven willen houden.

De tijd

Wat betreft de tijd, bevinden we ons nu ook niet in een fase waarin we waarschijnlijk een langdurige accumulatiefase gaan zien. Als we naar de vorige cycles kijken en deze over de huidige leggen (zie afbeeldingen), en als we er even een stempel op drukken lijken we ons simpelweg in de correctie te bevinden die plaatsvindt tijdens of net voor een all time high. In eerdere gevallen zagen we dat we kort na een correctie rond dit punt de bullrun voortzetten en in de laatste fasen van de markt belandden.

Mijn gedachten hierbij

Ik denk niet dat we op dit moment naar veel lagere prijzen moeten gaan kijken, vooral als je kijkt naar de data. We zitten nu niet in een periode (gezien de vorige cycles) dat we heel lang gaan accumeleren, misschien ook wel.. Maar dan kijken we naar een hele andere cycle dan de vorige en dan dealen we met een hele andere cycle dan de vorige. Ik denk gezien de data dat we hier niet lang blijven vastzitten. We hebben nu de Hong Kong ETF’s erbij, binnenkort misschien ETH ETF’s, de piek en de euforische fase van de altseason staan nog voor ons en ik denk dat die dichterbij is dan we denken.

Disclaimer: De analyses hierboven zijn gebaseerd op technische patronen en trends in de cryptomarkt. Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat deze informatie niet bedoeld is als financieel advies. Cryptocurrency-investeringen brengen inherent risico’s met zich mee en zijn onderhevig aan volatiliteit. Voor het nemen van investeringsbeslissingen wordt aangeraden eigen onderzoek te doen, financieel advies in te winnen en alleen te investeren wat men zich kan veroorloven te verliezen.

Wil je vaker van dit soort updates ontvangen? Join dan de Discord via deze link en ontvang een week gratis! Ben je geïnteresseerd in een week gratis stuur (Santino) dan even een bericht in de Discord.

Waarom bij ons aansluiten?

📈 Actuele Marktanalyses: Van technische analyses tot fundamentele inzichten – we bieden diepgaande analyses om je te helpen beter te begrijpen wat er speelt in de crypto-markten.

💬 Interactieve Discussies: Stel vragen, deel je ideeën en leer van anderen in onze levendige discussies en Q&A-sessies.

🚀 Kansrijke Ontwikkelingen: Ontdek nieuwe altcoins, identificeer opkomende trends en vind potentiële winstgevende kansen.

📚 Educatieve Inhoud: Leer van educatieve bronnen, video-updates en begeleiding van ervaren leden om je crypto-kennis en handelsvaardigheden te verbeteren.

Ons doel is om een gemeenschap te creëren die gedreven wordt door het verlangen om te leren, te groeien en te slagen in de altijd veranderende wereld van crypto.

Sluit je vandaag nog aan bij Fortune Favors the Brave en begin je reis naar het vergroten van je crypto-winsten en het verfijnen van je handelsstrategieën. Samen verkennen we de kansen in de crypto-wereld en bouwen we aan een sterke, winstgevende toekomst. We zien je graag in onze community of volg ons op X door hier te drukken!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!