Tether gaat partnerschap aan met Chainalysis om transacties te monitoren

Tether, de uitgever van de grootste stablecoin ter wereld, heeft aangekondigd dat het samenwerkt met het blockchain-dataplatform Chainalysis om de activiteit op de secundaire markt te monitoren en illegale activiteiten te bestrijden. In een aankondiging verklaarde Tether, dat de cryptocurrency “USDT” koppelt aan de Amerikaanse dollar, dat het nieuwe monitoring- en analyse-instrumenten lanceert met Chainalysis.

Deze instrumenten zullen in staat zijn om wallets te identificeren die mogelijke risico’s kunnen vormen of die mogelijk geassocieerd zijn met illegale of gesanctioneerde adressen. “De proactieve toewijding van Tether om de secundaire markt voor USDT – ’s werelds populairste cryptocurrency – te monitoren, heeft het potentieel om het hele ecosysteem te transformeren en het een veiligere plaats te maken om transacties uit te voeren,” zei Jonathan Levin, mede-oprichter en chief strategy officer van Chainalysis, in de blogpost.

Tether legde verder uit dat “secundaire marktactiviteit” verwijst naar transacties die worden uitgevoerd binnen het bredere ecosysteem met behulp van USDT, buiten de beperkte entiteiten die USDT rechtstreeks van Tether kopen en verkopen. De nieuwe instrumenten zijn ontwikkeld door Chainalysis en zullen Tether in staat stellen “methodisch transacties te monitoren”, waardoor het bedrijf toezicht krijgt op de USDT-markt.

De instrumenten zullen worden gebruikt door nalevingsprofessionals en onderzoekers van Tether, waardoor ze wallets kunnen identificeren die mogelijk risico’s vormen of die mogelijk geassocieerd zijn met illegale of gesanctioneerde adressen, aldus Tether.

Eerder deze week rapporteerde Tether een record nettowinst van $4,52 miljard in het eerste kwartaal van 2024, wat een aanzienlijke prestatie is voor het bedrijf. De aanzienlijke winst werd voornamelijk toegeschreven aan de financiële winsten van het bedrijf op Bitcoin en goud, met een totaal van $3,52 miljard, en een extra $1 miljard uit operationele winsten.

In december meldde het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau S&P Global Inc. dat het begonnen was met het beoordelen van het vermogen van Tether om zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar te handhaven, waarbij het werd gemarkeerd met een ‘beperkte’ rating van 4.

De risicobeoordeling ligt tussen 1 en 5 – waarbij 5 als zwak wordt beoordeeld. Tether heeft een zwakke score gekregen vanwege het gebrek aan verstrekte informatie. Stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde meestal gekoppeld is aan een fiat-valuta of grondstof. Tether staat al jaren onder toezicht – de stablecoin werd uitgegeven in 2014 en is de langst bestaande stablecoin met het grootste volume in omloop. De prijs ervan is de afgelopen jaren relatief stabiel gebleven en vooral het afgelopen jaar, merkte de S&P op.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!